«

»

máj 23

A vb-n csak a Honda volt tökéletes, Amerikában Carmichael, Stewart és Ellis is.

Jeffrey Herlings már csak abban reménykedhet, hogy az összes nagydíjat megnyeri. Az amerikai bajnokságokban viszont három krosszosnak is sikerült a tökéletes szezon. ((Hegyi András)
Akik nagyon közel voltak a tökéletes szezonhoz
A vb 1957 óta íródó történetében 3 krosszosnak majdnem sikerült a tökéletes szezon. 2002-ben az utolsó 250-es idényben a francia Mickael Pichon szárnyalt. Ennek ellenére nem sikerült a suzukisnak a tökéletes idény. A Rakéta a 12 nagydíjból 11-szer diadalmaskodott, ami azt is jelentette, hogy a 12 futamból 11 futamon a legjobb volt. 2002-ben csak egyfutamos nagydíjak voltak. Pichon az Európa GP-n a németországi Teutschenthalban rontotta el a fantasztikus évét, hiszen csak a 8. helyen végzett. Teutschenthalban Kenneth Gundersen nyert, aki a vb történetének az egyetlen norvég nagydíjgyőztese.
2006-ban a belga Stefan Evertsnek is csak egy nagydíjgyőzelmen múlt a tökéletes idénye. Everts az utolsó szezonjában a karriere legjobb formájában motorozott az MX1-ben. A 15 nagydíjból 14 nagydíjon győzött. Míg a 30 futamból 27 futamon volt első. Everts az Ír Nagydíjon vesztette el a veretlenségét. A yamahás a 2. helyen zárt az új-zélandi Joshua Coppins mögött.
2011-ben az MX3-ban a svájci Julien Bill is egyetlen nagydíjon hibázott. Az egyetlen svájci motokrossz világbajnok a 8 nagydíjból 7-szer nyert, míg a 15 futamból 11 futamon volt a legjobb. A hondás Bill egyedül a Bolgár GP-n nem volt képes nyerni, csak a 3. helyen végzett.
Hibátlan Honda
A motokrossz világbajnokság eddigi 60 éves történetében csak a Hondának volt tökéletes szezonja. A 2011-ben az MX3-as világbajnokságon csak az aranyszárnyas márka nyert. Mind a 8 nagydíjon valamint mind a 15 futamon csak hondás győzelem született. Bill mellett a francia Milko Potisek 1 nagydíjgyőzelmet és 4 futamgyőzelmet jegyzett.
Carmichael, Stewart, Ellis
Az amerikai bajnokságokban 6 szezonban volt tökéletes idény. A szuperkrosszban kétszer fordult elő hibátlan szezon. 1975-ben az egykori 250-es királykategóriában Jimmy Ellis mind a négy fordulóban nyert a kanadai Can-Am nyergében. Míg az egykori kiskategóriában, a 125-ben 1998-ban a Keleti-parton Ricky Carmichael volt tökéletes. A Kawasaki nyergében előbb megnyerte mind a 8 fordulót a Keleti-parti bajnokságban, majd a Las Vegas-i shootouton is a legjobb volt.
Az amerikai motokrossz bajnokságban, a Nationalben 4 szezon volt tökéletes. Carmichaelnek 2 teljesen hibátlan, míg egy majdnem tökéletes idénye volt. A hondás Carmichael 2002-ben és 2004-ben abszolút hibátlan volt az egykori 250-ben. Mind a 24 futamon, mind a 12 fordulóban verhetetlen maradt! 2005-ben Carmichael Suzukira váltott. A 12 fordulót mind megnyerte, ellenben a 24 futamon 22-szer volt első. Kétszer pedig a 2. helyen zárt. A kawasakis James Stewartnak is volt egy teljesen tökéletes motokrossz szezonja. 2008-ban megismételte Carmichael teljesítményét. A 450-ben mind a 12 fordulóban, mind a 24 futamon a legjobb volt.