«

»

máj 23

A nagy terv nem sikerült

Idén sem sikerült a holland Jeffrey Herlings terve. Évek óta ő szeretne lenni az első versenyző a motokrossz világbajnokság történetében, aki veretlen marad egy szezonban. (Hegyi András)

Nos, Herlings 14 győztes futam után idén első ízben kikapott. Az MX2 8. fordulójának az 1. futamában a kétszeres világbajnok elvesztette a párbajt a francia Dylan Ferrandis ellenében. A Ferrandis-Herlings párharc a végletekig kiélezett volt. Folyamatosan előzgették egymást, többször ütköztek is, míg végül az utolsó kanyarban dőlt el a meccs a kawasakis Ferrandis javára. Ferrandis – aki jövőre már Amerikában folytatja a karrierét – ugyebár a vezérkawasakisnak számít, aki 2014-ben csapat vb-címet nyert a francia válogatottal, míg tavaly már nagydíjgyőzelemre is képes volt. A második GP-diadalára viszont még várnia kell, hiszen Herlings a 2. futamban azonnal javított egy nagyon fölényes győzelemmel, aminek köszönhetően 2014 után ismét nagydíjgyőzelmet aratott Olaszországban. Azaz a gyári KTM-es arra még képes lehet, hogy elsőként a vb történetében megnyerje az összes nagydíjat egy szezonban. Herlings fő célja azonban a 3. vb-cím megnyerése, amelyhez megint közelebb került, hiszen már 100 pontos előnye van az összetettben.
A királykategóriában, az MXGP-ben a 8-szoros világbajnok Antonio Cairoli is 2014 után győzött újra hazájában, Olaszországban. A vezér KTM-es tovább folytatja a felzárkózását az összetettben. Cairoli az egymás utáni második nagydíjgyőzelmével tovább faragta a hátrányát a tabellán. Cairoli egyértelműen jelezte, hogy a 9. vb-címéért hajt. Ami azonban nem lesz könnyű a nálánál sokkal fiatalabb Tim Gajser és Romain Febvre ellen. Mindketten vert helyzetből, bukások után is dobogóra tudtak állni a 8. fordulóban.
MX-VB (18/8. forduló)
MXGP: 1. Gajser (SLO) Honda, 335 pont, 2. Febvre (FRA) Yamaha, 331 pont, 3. Cairoli (ITA) KTM, 310 pont, 4. Nagl (GER) Husqvarna, 273 pont, 5. Bobrisev (RUS) Honda, 264 pont, 6. Van Horebeek (BEL) Yamaha, 247 pont.
MX2: 1. Herlings (NED) KTM, 397 pont, 2. Seewer (SUI) Suzuki, 297 pont, 3. Jonass (LAT) KTM, 260 pont, 4. Paturel (FRA) Yamaha, 211 pont, 5. Tonkov (RUS) Yamaha, 210 pont, 6. Petrov (BUL) Kawasaki, 202 pont.