«

»

máj 23

Webb a 3. yamahás duplázó

Windham és Fonseca mellett Cooper Webb a harmadik yamahás, aki két bajnoki címre volt képes a kiskategóriás szuperkrosszban. (Hegyi András)

Véget ért egy 15 éves várakozásnak. Másfél évtized után egy új kétszeres yamahás bajnoka van a kiskategóriás szuperkrossznak. 1985 és 2015 között csak két yamahás volt képes két bajnoki címre a kiskategóriás szuperkrosszban. Kevin Windham 1996-ban és 1997-ben volt bajnok a Nyugati-parton. Míg a Costa Rica-i Ernesto Fonseca 1999-ben a Keleti-parton, majd 2001-ben a Nyugati-parton lett bajnok. Windham és Fonseca teljesítményét idén megismételte a 21 éves Cooper Webb, aki 2015 után ismét megnyerte a Nyugati-parti sorozatot. Webb tehát nagyon jó ajánlólevéllel költözik fel a 450-be 2017-ben, ahol a gyári Yamaha csapat tagja lesz az ausztrál Chad Reed társaként. Webb pedig sokkal jobb akar lenni a királykategóriában, mint a yamahás elődei, Windham és Fonseca.
Windham és Fonseca nagyszerűek voltak a kiskategóriás szuperkrosszban, azonban a királykategóriában nem tudták megismételni a teljesítményűket. Windham legendának számít. Neki volt az egyik leghosszabb karriere. K-Dub volt az egyik legnagyobb közönség kedvenc. Azonban mégsem tartozik igazán az amerikai krossz elitjébe. Az ok: Windham sosem tudott bajnokságot nyerni a királykategóriában. Se a szuperkrosszban, se a motokrosszban.
Fonseca is nagyon nagy név. Újoncként az első szuperkrossz viadalán azonnal nyert. Az újonc szezonjában pedig azonnal bajnok is lett. Ő volt az első, aki Nyugaton és Keleten is bajnok lett a kiskategóriás szuperkrosszban. Ő volt az első, aki egy 250-es négyütemű géppel győzni tudott. És ő volt az első, aki egy 250-es négyütemű géppel bajnoki címre volt képes. Azonban Windhamhez hasonlóan ő is képtelen volt a bajnoki címre a királykategóriában. Ráadásul Fonseca sajnálatos módon nem is volt szerencsés, hiszen 2006-ban egy edzésbaleset közben lebénult.
Windham és Fonseca karriere tehát nem igazán jó előjel Webb jövőjét illetően. Webb azonban mégis nagyon optimistán tekinthet a 450-es karrierére. Egyfelől tavaly már bebizonyította, hogy nagyon versenyképes a 450-es Yamahán. Tavaly ősszel illetve télen ő volt az egyik meglepetésember a versenyeken. Főszereplő volt a Nemzetek Krosszán, a japán bajnokságban, a Genovai Szuperkrosszon, a Bercy Szuperkrosszon, valamint az ausztrál szuperkrossz bajnokságban. Míg idén a 250-es szuperkrossz szezonzárón nagyon emlékezetes módon szerezte meg a második bajnoki címét. Webb törött csuklóval volt kénytelen versenyezni – 3 héttel a szezonzáró előtt szenvedett balesetet egy edzésen. Webb a rajtnál elesett, rásérült a törött csuklójára és majdnem az utolsó helyről kellett felzárkóznia. Webb utálja a sarat, de a teljesen felázott Las Vegas-i pályán mégis sikerült a felzárkózása és a 11. helyével 1 pont előnnyel ő lett a bajnok. Webb tehát óriási sztárként költözhet fel a 450-be jövőre, ahol van esély arra, hogy újoncként mindenkit meglepjen.