«

»

jún 30

A Honda első sikerei

Történelmi győzelmeket aratott az olasz Kiara Fontanesi a női vb-n. Mantovában megszerezte a Honda első futam és első nagydíjgyőzelmét a sorozat történetében. (Hegyi András)

2008 és 2015 között csak a Yamaha, a Kawasaki, a Suzuki és a KTM volt képes futamgyőzelemre és nagydíjgyőzelemre a női motokrossz világbajnokságon. A Honda 2008 és 2015 között sikertelen volt. 2008 és 2015 között mindösszesen csak 7 dobogóra volt képes. Az amerikai Ashley Fiolek 4-szer, míg a holland Britt van der Wekken 3-szor állhatott dobogóra. A Honda legjobb eredményét a 4-szeres amerikai bajnok Fiolek érte el: 2009-ben a 2. helyen végzett Portugáliában. A női vb 57. nagydíján azonban már győzni tudott a Honda. Köszönhetően az olasz Kiara Fontanesinek.
A női vb legsikeresebb versenyzője, a négyszeres világbajnok Fontanesi idén óriási meglepetésre 7 szezon után elhagyta a Yamahát. A Fontanesi-Yamaha páros egy sztárduó volt. Fontanesi szerezte meg a Yamaha első futam- és nagydíjgyőzelmét a női vb-n, ahol 15 nagydíjgyőzelmet és 4 vb-címet gyűjtött be a Yamaha nyergében. A 22 éves Fontanesi mégis Hondára váltott idén. Az első 3 fordulóban még nem volt képes dobogóra sem a Hondával. Aztán a 4. fordulóban 2012 után ismét éremnek örülhetett a Honda: Fontanesi a 3. helyen végzett. Az 5. fordulóban viszont sosem látott magasságokba jutott a Honda Fontanesi révén.
A hazai pályán versenyző Fontanesi az olaszországi Mantovában, a Lombardiai Nagydíjon véget vetett a Honda sikertelenségi sorozatának. Az 1. futamban egy párbaj után megszerezte a Honda első futamgyőzelmét a női vb-n. Majd a 2. futamban egy felzárkózás után a 3. helyen zárt, aminek köszönhetően begyűjtötte a Honda első nagydíjgyőzelmét is a női vb-n. Fontanesi emellett az első női krosszos lett a vb-n, aki két márkával is nagydíjgyőzelemre volt képes.