«

»

Júl 21

Enduro világbajnokság Magyarországon!

Nagyon nagy sikert el a honi motorkerékpársport, a magyar enduro szakág. 2017-ben 23 év után ismét hazánkba látogat az enduro világbajnokság. Lehet örülni! Hiszen ez az egész magyar motoros társadalom sikere is egyben. (Hegyi András)

Most aztán tényleg irigyelhetjük az endurosokat. Hiszen nem kis meglepetésre közel negyed évszázad után ismét hazánkba jön a világ endurosportjának az elitje, az 1990 óta létező enduro világbajnokság. Azonban mégsem elsősorban irigykedni kell, hiszen ez a fantasztikus hír azt is jelenti, hogy igenis ide lehet hozni Magyarországra is egy világbajnoki sorozatot is. Azaz a motokrosszosok, de a többi szakág is bízhat abban, hogy előbb vagy utóbb (ismét) világbajnoki nagydíjat rendezhetnek.
De vissza a szenzációs hírhez, amely nagyon nagy meglepetés! Hiszen pár éve még elképzelhetetlen volt, hogy az enduro vb a 90-es évek eleje után ismét visszatérjen Magyarországra. Őszintén megvallva, az elmúlt közel 25 évben az enduro vb nagyon messze került hazánktól. Aztán elrajtolt a teremenduro vb (vagy más néven szuperenduro), ahová a legsikeresebb magyar motokrosszos Németh Kornél is becsatlakozott. Kornél pedig szokásához híven itt is egyből sikeres lett és azonnal nagyon jó kapcsolatba került a sorozat rendezőjével, a francia Alain Blanchard-ral is. Aki nem mellesleg az enduro vb rendezője is. Blanchard-ral pedig a Magyar Motorsport Szövetség elnöke, Hermann Henrik is nagyon jó viszonyban van hosszú évek óta. Kornél hozta a kapcsolati tőkéjét, míg Hermann Henrik a sportdiplomáciában jeleskedett. De az sem titok, hogy Hermann Henrik egyik szívügye pont az enduro. Kornél és Hermann Henrik mellé pedig idővel csatlakozott a magyar enduro szakág vezetője, Hadobás Ádám is. Elsősorban ők hárman voltak azok, akiknek köszönhetően az enduro vb visszatérhet Magyarországra. Ő voltak azok, akik meggyőzték arról Alain Blanchard-t, hogy Magyarország igenis egy tökéletes helyszín az enduro vb-nek, ahol igenis meg lehet rendezni egy ekkora kaliberű eseményt is.
2017. június 16. és 18. között rendezik meg a Magyar Nagydíjat. A helyszín a Heves-megyei Parádfürdő lesz, amely a honi enduro berkekben nagyon jól ismert. Parádfürdő a 3. magyar helyszín, ahová az enduro vb ellátogat. 1990-ben a Hungaroring, míg 1992-ben és 1994-ben Cserénfa fogadta az enduro világbajnokságot. Igen a Somogy-megyei Cserénfa, amely 1991 és 1996 között 6 alkalommal látta vendégül a motokrossz világbajnokságot. Lehet nosztalgiázni a krosszosoknak! Ám csak ismételni lehet: ha az endurosoknak sikerült, akkor valamikor a krosszosoknak is sikerülhet. Azaz visszatérhet a motokrossz vb is Magyarországra! Ez még akkor is így van, ha a motokrossz vb egy sokkal nagyobb költségvetésű esemény. Azaz anyagilag sokkal nehezebb dolga lenne egy rendezőnek ismét Magyarországra hozni a motokrossz vb-t az enduro vb-hez viszonyítva.
De most elsősorban az öröm ideje van itt! Az endurosok sikere az egész magyar motorkerékpársport sikere is! Ugyan a terepraliban a Hungarian Baja évről évre visszajár hazánkba, azonban a Baja-sorozat nem világbajnokság, hanem Világkupa esemény. Motorkerékpáros világbajnoki sorozat utoljára 2006-ban volt Magyarországon. Nyáregyházára az egykori MX3-as motokrossz vb jött el. Azaz 11 év után ismét rajtunk lesz a világ szeme a motoros világban, a terepmotorozás világában, az enduros világban. Csak örülni szabad ennek!
A magyar enduro szakág pedig egy másik nagyon örömteli eredménnyel is szolgált. Németh Kornél versenyzőtársa, barátja a 25 éves Holló Bence debütált a világbajnokságon és azonnal világbajnoki pontokra volt képes. (Holló Bence a teremenduro vb-n már versenyzett az elmúlt években.) Az Olasz Nagydíjon az E2 kategóriában szerepelt, ahol mindkét nap pontszerző lett. A négyütemű Sherco SEF-R3004T Factory nyergében egy-egy 15. és 13. helyre volt képes. Holló Bence révén pedig ismét előtérbe került az 1994-es évszám. Hiszen 1994 után fordult elő ismét, hogy egy magyar enduros vb-pontszerzésre legyen képes. Holló Bence a 7. magyar enduros lett, aki pontokat gyűjtött az enduro vb-n. Holló Bence előtt Szabó Gergő, Nádor Attila, Nádor István, Horváth Pál, Rapp Csaba és Siklósi Attila szerzett még vb-pontokat a magyar endurosok közül. Gratulálunk Holló Bencének, aki remélhetőleg Németh Kornél és több másik magyar enduros társaságában sikeres lesz a 2017-es Magyar Nagydíjon is! Hajrá!
És hajrá a Magyar GP összes rendezőjének, szervezőjének is. Hiszen óriási siker az, hogy 23 év után visszatér az enduro vb Magyarországra, azonban az lesz majd az igazi nagy siker, ha jövőre tökéletesen fog lebonyolódni maga a verseny is.