«

»

Júl 22

Július Herlings rémálma

Az MX2-es vb listavezetője nem indul a Cseh Nagydíjon most hétvégén. Ami teljesen érthető, hiszen két hete eltört a jobb kulcscsontja. (Hegyi András)

Két év óta a július rémálomnak számít a kétszeres holland világbajnok számára. 2014-ben 145 pontos előnye volt az MX2-es világbajnokságon, azonban júliusban combcsonttörést szenvedett, amiért nem lehetett világbajnok. 2015-ben szintén listavezető volt az MX2-es vb-n, ám júliusban szintén megsérült. Traumás csípőficamot szenvedett. Szintén nem lehetett világbajnok, pedig volt olyan szakasza a vb-nek, amikor 139 pontos előnnyel is vezetett. Idén még nagyobb előnnyel rendelkezik a Cseh GP előtt, aki a pályafutása legfölényesebb szezonját teljesítette eddig. Az első 12 nagydíjon csak ő nyert! A 24 futamból 23 futamon diadalmaskodott! A 426 körből 327 körben vezetett a nagydíjak alatt! Ami pedig a legfontosabb: az utolsó 6 nagydíj előtt 169 pontos előnyt épített ki! Azonban a július idén sem hozott szerencsét neki!
Pedig nagyon jól indult a július számára. Július 3-án megszerezte az MX2-es holland bajnoki címet. Egy héttel később viszont, a holland bajnokság utolsó fordulójában ismét elpártolt tőle a szerencse. A szezonzáró futamon hatalmas előnnyel vezetett, de egy kanyarban bukott. Pont arra a jobb vállára esett rá, amely már tavaly is eltört – a Német GP-n történt a balesete – és operálva is volt. Idén sem úszta meg törés és operáció nélkül. Egy átlagos kulcscsonttörés átlagos gyógyulási ideje 6-8 hét. Tavaly 2 héttel a válltörése után már versenyzett, ám a túl korai visszatérése megbosszulta magát, hiszen nem volt sikeres a visszatérése. Nos, ugyanezt a hibát idén nem akarja megismételni, pontosan ezért határozott úgy, hogy inkább kihagyja a Cseh Nagydíjat.
Herlings úgy tűnik tanult a múltbeli sérüléseiből, iszen 2014-ben és 2015-ben is abszolút favoritként nem lett világbajnok a sérülései miatt. Míg a Cseh GP helyszínén, Loketben 2010-ben és 2015-ben is súlyosan megsérült már. Azaz nem akar kockáztatni Loketben, ahol 2012-ben és 2013-ben is kettős futamgyőzelemmel lett nagydíjgyőztes. Herlings mégis kihagyja Loketet, hiszen idén mindenképpen világbajnok akar lenni. A legnagyobb valószínűség szerint ez az utolsó szezonja az MX2-ben, amelyet mindenáron világbajnokként akar elhagyni. Pontosan ezért idén sokkal óvatosabb, mint az elmúlt években. Tudja, hogy a 169 pontos előnye óriási. Akár 3 nagydíjat is kihagyhatna, még akkor is ő vezetné a tabellát. Jól tudja, hogy az MX2-es mezőnyben rajta kívül nincs senki, aki folyamatosan motorozott volna. Az első 12 fordulóban rajta kívül csak a kawasakis Dylan Ferrandis volt képes futamgyőzelemre még, azonban a francia hátránya 289 pont Herlings mögött. Azaz a papírforma alapján Herlings nélkül leginkább körbeverésekre lehet számítani. Herlings pedig azt is tudja, hogy még jönnek olyan mély homokos pályák, Lommel és Assen, ahol még a sérülése ellenére is a legnagyobb esélyes.
Herlings amiatt is óvatos, mert azt is jól tudja, hogy az idei kulcscsonttörése nem olyan súlyos sérülés, mint amilyeneket 2014-ben és 2015-ben szenvedett el. Azaz idén sokkal több esélye van arra, hogy egy sérülés után is világbajnok lehessen. Herlings tehát biztosan nagyon csalódott, hogy nem sikerül idén (sem) megnyernie az összes nagydíjat – ez ugyebár rekord lenne a motokrossz vb 60 éves történetében – , ám a holland sztár előtt most már csak és kizárólag a 3. vb-címének a megszerzése lebeg. Meg az, hogy minél hamarabb versenyképes lehessen a kulcscsonttörése után! Hiszen egy kulcscsonttörés is okozhat hosszadalmas komplikációkat!