«

»

Júl 25

Roczen vagy Tomac

A 9. fordulóban végérvényesen eldőlt, hogy a 450-es Nationalben idén már csak a suzukis Ken Roczen vagy a kawasakis Eli Tomac lehet bajnok. Minden idők legizgalmasabb suzukis-kawasakis párbaja 2011-ben volt Ryan Villopoto és Ryan Dungey között. (Hegyi András)

A 250/450 National történetében eddig 3 olyan szezon volt, amikor a végelszámolásnál egy-egy suzukis és kawasakis végzett az első két helyen az összetettben. 1976-ben a suzukis Tony DiStefano volt a bajnok a kawasakis Jimmy Weinert előtt. 2001-ben a kawasakis Ricky Carmichael lett a bajnok a suzukis Kevin Windham ellenében. Míg 5 évvel ezelőtt a kawás Ryan Villopoto szerezte meg a bajnoki címet a suzukis Ryan Villopotoval szemben.
1976-ban Weinert több győzelmet aratott, mint DiStefano, azonban mégis Tony D. lett a bajnok. Ennek a fő oka az volt, hogy a suzukis folyamatosan pontszerző volt, ellenben a kawás két fordulóban nem gyűjtött be pontot.
2001-ben ugyan csak 8 pont előnnyel lett bajnok a kawasakis Ricky Carmichael a suzukis Kevin Windham előtt, azonban mégsem volt szoros a bajnoki küzdelem a két krosszos között. Carmichael 7 győzelemre és 9 dobogóra, míg K-Dub 2 győzelemre és 7 dobogóra volt képes. Carmichael ennek megfelelően az utolsó előtti fordulóban már bajnok lett.
2011-ben viszont az utolsó, 12. fordulóban dőlt el a Suzuki-Kawasaki párbaj. A bajnokság első felében az ausztrál Chad Reed emelkedett ki a mezőnyből. A hondás négyszer nyert és folyamatosan dobogóra állhatott. A 7. fordulóban viszont Reednek volt egy félelmetes balesete. Onnantól kezdve pedig már nem nyert többet és dobogóra sem állt. Viszont elkezdődött a Villopoto-Dungey párbaj. Amely a végletekig kiélezett volt. Az utolsó forduló előtt 14 pontos előnye volt Villopotonak. A dél-kaliforniai Palában mindkét futamban rosszul rajtolt Villopoto és Dungey is, és mindketten folyamatosan hibáztak is a futamokban. De mindkét futamban ennek ellenére ádáz csata alakult ki kettejük között. Az 1. futamban Villopoto a 9. helyről felzárkózva nyert, míg Dungey a 10. helyről lett második. Azaz Villopoto 17 pontosra növelte az összetettbeli előnyét. A 2. futamban Dungey-nak a 8., Villopotonak a 9. helyről kellett előrejönnie. Sikerült is nekik. De csak Villopoto örülhetett. Dungey ugyan nyert, ám Villopoto, semmit sem kockáztatva, inkább megelégedett a 3. hellyel és bajnok lett Dungey előtt.