«

»

aug 25

Cairoli 2014 után visszatér

A házigazda olaszok a 8-szoros világbajnok vezérletével készülnek a jubileumi 70. Nemzetek Krosszára. Cairoli csapattársa két fiatal, Bernardini és Cervellin lesz. (Hegyi András)

1970, 1986 és 2009 után idén ismét Olaszországban rendezik meg a csapat világbajnokságot. Azaz az olasz motokrossz társadalom az elmúlt évek legnagyobb olaszországi krossz eseményére készül, ahol nagyon szeretnék, ha megismétlődne az 1986-os eredmény. 30 éve szintén az észak-olaszországi Maggiorában tartották a Nemzetek Krosszát és az olasz válogatott, Massimo Contini, Michele Rinaldi és Corrado Maddii megszerezte a 3. helyet. 30 éve óriási eredménynek számított a 3. hely, hiszen az volt az olaszok első dobogója a Nemzetek Krosszán. (Az olaszok eddig két győzelemre, 3 második, és 2 harmadik helyre voltak képesek a Nemzetek Krosszán.) A 3. hellyel idén is nagyon elégedettek lennének az olaszok.

Nehéz azt mondani, hogy minden esélyük meg lenne rá. Azonban az biztos, hogy mindent meg fog tenni hazai közönség előtt az olasz trió. Antonio Cairoli ugyebár mindenre képes lehet. A 8-szoros világbajnok a 11. csapat vb-jére (korábban 2004-ben, 2005-ben, 2006-ban, 2007-ben, 2009-ben, 2010-ben, 2011-ben, 2012-ben, 2013-ban és 2014-ben indult) készül azt követően, hogy 2015-ben nem volt ott a Nemzetek Krosszán a sérülése miatt. A szicíliai két társa két fiatal lesz a 21 éves Samuele Bernardini és a 20 éves Michele Cervellin révén. Ők már nem újoncok az olasz válogatottban, hiszen Thomas Traversini szövetségi kapitány tavaly már bedobta őket a mélyvízbe. Pontosan a 2016-os hazai rendezésű Nemzetek Krossza miatt.

2015-ben Cairoli nélkül az olaszok a 14. helyen zártak. Idén minden esélyük megvan, hogy jóval előrébb végezzenek, hiszen a két fiatal olasz nagyon felgyorsult 2015-höz képest. Bernardini jelenleg a 8. helyen áll az MX2-es vb-n. Cervellin idén megnyerte az Olasz Nemzetközi bajnokságot az MX2-ben, az olasz MX2-es bajnokságot jelenleg vezeti, az MX2-es vb-n pedig a 16. helyen áll. Cairoli pedig nagyon felspannolhatja őket. Ha nagyon jó napot fog majd ki, akkor az hatással lehet a két fiatal csapattársára is, pláne hazai közönség előtt.

Traversini egyértelműen a jelenlegi legjobb olasz krosszosokat választotta ki. Traversini racionálisan gondolkodott. Mindenféle szentimentalizmust félre tett. Pontosan ezért nem hívta be a válogatottba a 2008-as MX1-es világbajnok David Philippaertset valamint Alessandro Lupinot sem. Pedig ők mindketten az MXGP-ben motoroznak és mindketten tagjai voltak Cairolival egyetemben annak az olasz csapatnak, amely 2013-ban a 3. helyen zárt a csapat vb-n. Philippaerts számára ráadásul ez lett volna a hazai búcsúverseny, hiszen ő valószínűleg idén végleg befejezi a karrierét. Philippaerts azonban idén több nagydíjat hagyott ki az MXGP-ben, mint amennyin részt vett. Míg Lupino sincs bombaformában a királykategóriában.
A Nemzetek Krosszán Cairoli (KTM) az MXGP-ben, Bernardini (TM) az MX2-ben, míg Cervellin (Honda) az openben versenyzik majd.