«

»

aug 26

Dél-Afrika 2012 után visszatér

Négy év szünet után ismét láthatjuk a dél-afrikai válogatottat a Nemzetek Krosszán, amelyben Kerim Fitzgerald 2008 után versenyzik ismét.

A dél-afrikai motokrossz ugyan világhíres, elég megemlíteni a világbajnokaikat és az amerikai bajnokaikat. Greg Albertynt, Tyla Rattrayt és Grant Langstont. Azonban manapság inkább a gondjaitól hangos a dél-afrikai motokrossz. Aki teheti, az mind elhagyja az országot. Főleg Európába és Amerikába mennek a dél-afrikai krosszosok. A dél-afrikai bajnokságban kevesen indulnak. Fordulónként körülbelül 150 nevező van az összes kategóriát beleértve, az 50 köbcentis gyerekektől a 450-es királykategóriáig. Ráadásul a dél-afrikai motokrosszban kevés is a pénz. Ennek két hozadéka lett. Jelenleg kevés a dél-afrikai sztár a nemzetközi porondon. Míg a Nemzetek Krosszára csak nagyon nehezen tud kijutni a dél-afrikai válogatott.

Még 2010-ben történt, hogy pénzhiány miatt, 2002 után először, nem tudott kiutazni a dél-afrikai válogatott a csapat vb-re. Hat éve épp emiatt létrehoztak egy alapítványt a dél-afrikai válogatott támogatásáért. 2011-ben és 2012-ben részt is tudott venni a dél-afrikai csapat a Nemzetek Krosszán. Viszont 2013 és 2015 között nem tudott szerepelni a csapat vb-n. Idén viszont négy év után ismét elegendő támogatást kapott a szponzorok révén a dél-afrikai válogatott, amely így ott lehet idén a jubileumi 70. Nemzetek Krosszán.

A négy év után visszatérő dél-afrikai válogatottban Kerim Fitzgerald (KTM), Michael Docherty (Kawasaki) és Nicholas Adams (Honda) versenyzik majd. Fitzgerald többszörös dél-afrikai bajnok, az MXGP-ben indul majd. Docherty az USA-ban motorozik, az openben szerepel. Míg Nicholas Adams idén a 19. helyen végzett a 250-es Európa-bajnokságon.