«

»

Sze 12

Gajser rekordja: 16 dobogó

Az MXGP idei legjobbja Tim Gajser idén csak két nagydíjon nem tudott dobogóra állni. Azaz a 18 fordulóban 16-szor a legjobb háromban végzett. A vb történetében ő az első, aki egy idényben 16 éremre volt képes.( Hegyi András)

Az utolsó előtti nagydíjon az idei 15. érmével a hondás Gajser az örökranglistán befogta a francia Sebastien Tortellit, a belga Stefan Evertset, az olasz Antonio Cairolit és a holland Jeffrey Herlingset. Hiszen Gajser előtt ők már képesek voltak 15 dobogóra egy szezonban. Az idei szezonzárón azonban Gajser ismét dobogóra állhatott, amivel új abszolút rekordot ért a vb 1957 óta íródó történetében.

Sebastien Tortelli
Először a francia krosszos jutott el egy szezonban 15 dobogóig. 1998-ban a 16 fordulós 250-es vb-n szerzett 15 érmet. Emlékezhetünk rá, hogy Tortelli mekkora csatában lett világbajok Stefan Everts ellenében.

Stefan Everts
A 10-szeres világbajnok a karriere utolsó idényében tudta megismételni Tortelli teljesítményét. 2006-ban mind a 15 nagydíjon dobogón végzett.

Antonio Cairoli
A 8-szoros világbajnok a 2013-as MX1-es idényben volt nagyon kiegyensúlyozott. A 17 nagydíjon 15-ször volt érmes az olasz legenda.

Jeffrey Herlings
Az immár 3-szoros világbajnok szintén 2013-ban gyűjtötte be a legtöbb érmet. Az MX2 17 nagydíján 15-ször került be az első három helyezett közé.

Tim Gajser
Az újonc Tim Gajser vb-címéhez nagyban hozzájárult a 7 nagydíjgyőzelme is, azonban az MXGP koronához az is nagyon kellett, hogy a szlovén krosszos nagyon kiegyensúlyozott is legyen. Az immár kétszeres világbajnok idén a 18 forduló alatt csak kétszer maradt le a dobogóról. A 16 dobogójával olyan tett, mint előtte senki más. Se Everts, se Cairoli, se Herlings, se senki más.