«

»

Sze 21

Negyedszerre Olaszországban

A jubileumi 70. Nemzetek Krosszát Olaszországban rendezik meg. Az olaszok 1970, 1986 és 2009 után fogadják ismét a legfontosabb motokrossz eseményt. (Hegyi András)

1970
A Nemzetek Krossza először 46 évvel ezelőtt látogatott el Olaszországba. Ahol az észak-olaszországi Maggiora látta vendégül a válogatottakat. A Piemont tartományban található pálya 1958-ban nyitott meg és ez volt az egyik első állandóan nyitva tartó motokrossz pálya nem csak Olaszországban, hanem egész Európában is. Maggiora 1960-ban rendezte meg az első olasz és nemzetközi viadalokat. Egy évtized alatt pedig olyan híressé vált, hogy a Nemzetek Krosszát is megkapta. 1970-ben Svédország nyert. A győztes svédeknél Christer Hammergren, Arne King, Bengt Aberg és Ake Jonsson motorozott. A második helyen Belgium végzett. A belga válogatottat Sylvain Geboers, Roger De Coster, Jaak Van Velthoven és Josef Teuwissen képviselte. Míg a harmadik helyen az egykori Csehszlovákia végzett. Nagy volt a csehszlovákok öröme, hiszen ez volt az első érmük a Nemzetek Krosszán. Ota Toman, Miloslav Halm, Oldrich Hamersmid és Jiri Stodulk alkotta a csehszlovák alakulatot. A csapat vb történetében a csehszlovákok egyszer győztek 1975-ben, míg kétszer a harmadik helyen zártak. 1970 után 1971-ben is a dobogó 3. fokára állhattak.

1986
Maggiora és Olaszország 16 év szünet után fogadta ismét a Nemzetek Krosszát. A 40. Nemzetek Krossza pedig minden idők egyik legemlékezetesebb viadala volt. Az amerikai válogatott – 1970-ben még nem szerepelt Maggiorában, hiszen az amerikaiak csak 1972-ben debütáltak a Nemzetek Krosszán – ugyanis szó szerint hengerelt. Mészárlást tartott! A 24 válogatottból felhőkarcolószerűen kimagaslott az amerikai trió, amelynek mindegyik tagja Honda nyergében húzta a gázt. A három amerikai krosszosnak, David Baileynek (500), Ricky Johnsonnak (250) és Johnny O’Marának (125) nem volt ellenfele. Az 1. futamban (125/250) Johnson nyert O’Mara előtt. A 2. futamban (125/500) Bailey győzött O’Mara ellenében. Míg a 3. futamban (250/500) Bailey diadalmaskodott Johnsonnal szemben. Természetesen a kategória győzelmeket is mind az amerikai szerezték meg. A 22 amerikai győzelem közül egyértelműen az 1986-os volt a legfölényesebb!
30 évvel ezelőtt a nagyon csalódott britek, Rob Herring, Jeremy Watley és Dave Thorpe (neki volt egy fékproblémája is) lettek a másodikok. Míg a 3. helyet a hazai válogatott, az olaszok szerezték meg, akik nagyon boldogok voltak. Lehettek is. Hiszen a Massimo Contini, Michele Rinaldi, Corrado Maddii összeállítású olasz válogatott begyűjtötte az első olasz érmet a Nemzetek Krosszán. 1986 óta az olaszok még 6 éremre voltak képesek, amelyek között két győzelem is található.

2009
Hét évvel ezelőtt egy új olasz helyszín, a Lombardiában (Lombardia és Piemont szomszédosak egymással) található Franciacorta fogadta a Nemzetek Krosszát. Ahová egy új, átalakított amerikai válogatott érkezett meg. Ivan Tedesco 3 év után került vissza a válogatottba. Míg két új amerikai sztár, Ryan Dungey és Jake Weimer debütált az amerikai keretben. Ráadásul Dungey a 450-es motorral is debütált egy nemzetközi viadalon. A hét évvel ezelőtti amerikai válogatottat sokan B-csapatnak tartották, hiszen sok nagy név nem szerepelt benne. (James Stewart, Ryan Villopoto, Mike Alessi, Joshua Grant, Tim Ferry mind sérültek voltak.) Az amerikaiaknak pedig tényleg nagyon nem volt könnyű dolguk. Az 1. futam után az USA állt az élen. Dungey (MX1, Suzuki) a 3. helyen végzett, Weimer (MX2, Kawasaki) pedig a 8. helyen zárt. A 2. futam után ellenben az USA visszaesett a 3. helyre. Tedesco (Open,Honda) végig a 2. helyen haladt, de a cél előtt nem sokkal visszaesett a 3. helyre. Weimer még rosszabbul járt. Bukott, csak a 25. helyen végzett. A győzelem sorsa tehát az utolsó, 3. futamban dőlt csak el. Dungey nagyon magabiztos volt, hiszen nagy különbséggel nyert. Ellenben az USA mégis aggódhatott. Tedesco ugyanis belekeveredett egy balesetbe már az 1. körben. Tedesco azonban fel tudott zárkózni a 7. helyig és amerikai válogatott megünnepelhette a 20. győzelmét. Az USA mögött Franciaország (Marvin Musquin, Steven Frossard, Gautier Paulin) a 2., míg Belgium (Clement Desalle, Steve Ramon, Joel Roelants) a 3. helyen zárt.

2016
Idén ismét Maggiorába látogat el a Nemzetek Krossza. Nem véletlen a választás, hiszen idén van a 30 éves jubileuma annak a történelmi amerikai győzelemnek, amelyet 1986-ban arattak Maggiorában a jenkik. Az USA pedig természetesen meg akarja ismételni a 30 évvel ezelőtti bravúrját. Ami nem lesz könnyű, hiszen idén is egy B-csapattal készülhet csak. Maggiorából hiányzik a jelenlegi két legjobb amerikai 450-es krosszos, Ryan Dungey és Eli Tomac. Két 250-es versenyző van az amerikaiaknál. Míg a harmadik ember, Jason Anderson csak a 450-es szuperkrosszban jeleskedett idén, hiszen a 450-es Nationalben sérülés miatt alig versenyzett. Ráadásul óriási lesz a konkurencia is. A 8-szoros világbajnok Antonio Cairoli dobogóhoz akarja segíteni az olaszokat. A tavalyi MXGP világbajnok Romain Febvre zsinórban a 3. francia sikert akarja megszerezni. Az idei MXGP világbajnok Tim Gajser meg akarja mutatni mindenkinek, hogy tényleg ő a világ legjobbja. Míg Jeffrey Herlings 2012 után visszatér a csapat vb-re és a 450-es motoron egyből bizonyítani akar. Az amerikaiak azonban szintén nagyon elszántak. Cooper Webb már megmutatta, hogy nagyon gyors a 450-es motorral is. Alex Martin az idei 250-es National első számú meglepetése volt. Míg Anderson bármire képes lehet, hiszen az elmúlt két szezonban már meglepetés eredményekre volt képes a 450-es Husqvarna nyergében. És ne felejtsük el: az USA még sosem vesztett Olaszországban!