«

»

okt 12

Egy motokrossz sztár az endurosok között

Hosszú évek várakozása után idén végre ott van a Nemzetközi Hatnaposon minden idők legjobb magyar motokrosszosa, Németh Kornél. (Hegyi András)

Az elmúlt 3-4 év arról szólt, hogy vajon Németh Kornél ott lesz-e az enduro válogatottban a Hatnaposon. Idén viszont már ott van. Azaz 6 Nemzetek Krossza után a magyar enduro válogatottban is szerepel a magyar krossz legnagyobb alakja, aki a nagyon sikeres motokrossz karriere után egy újfent nagyon sikeres enduro pályafutást is felépített már 2009 óta. Kornél a jelenlegi nemzetközi trendet képviseli. Azaz az egykori motokrossz menők azonnal sikeresek tudnak lenni az enduroban, az enduro különböző ágaiban. Pontosan ezért várta mindenki, hogy végre Németh Kornél bemutatkozzon a magyar enduro válogatott tagjaként is. Nos, ott van, két napja már versenyzik is. Egy olyan versenyen, ahol szinte minden vadonatúj a számára. Kornélnak nem lesz könnyű, már csak azért sem, mert a hagyományos enduroban csak nagyon kevés tapasztalata van, míg a 6 napos folyamatos versenyzés semmihez sem hasonlítható. Kornél azonban úgy ért el hatalmas sikereket az egész pályafutása alatt, hogy mindig meg tudta oldani a számára teljesen ismeretlen dolgokat is. Első magyar krosszosként világhíres lett, majd krosszosként azonnal világhíres lett a teremenduroban és az endurokrosszban is. Most pedig arra készül, hogy a hagyományos enduróban is letegye névjegyét. Jelesül ezen a héten a Nemzetközi Hatnaposon.

Születési idő
1983. március 9.

Motokrossz karrier
Ha a motokrosszosoknak egyetlen mondattal kellene elmondani azt, hogy ki is valójában Németh Kornél, a mondat így szólna. Németh Kornél mindenidők legjobb magyar krosszosa! Ennyi! A magyar bajnokságokban 20 bajnoki címet jegyzett. Ahogyan a 10-szeres világbajnok Stefan Everts, úgy Németh Kornél is képes volt 6 különböző kategóriában a pontszerzésre a vb-n. A 125-ben, a 250-ben, a MotocrossGP-ben, az MX1-ben, az MX3-ban és az MXGP-ben is pontszerző volt. Az MX3-ban futamgyőzelemre és nagydíjdobogóra is képes volt. Ő volt az első magyar pontszerző a motokrossz vb-n! Volt német bajnok. Kanadában a 2. helyen végzett a bajnokságban. De nemzetközileg is híres volt a szuperkrosszban valamint a freestyle-ban is. A freestyle-ban az USA-ban is jegyzett név volt.

Enduro karrier
Németh Kornél 2009-ben kezdte el az enduros karrierjét. Elsősorban a teremenduroban, az endurokrosszban és a hard enduroban jeleskedik. Idén már az 5. bajnoki címét ünnepelhette a német endurokrossz bajnokságban, a GCC-ben. A teremenduro vb-n dobogóra állhatott. Az extrém olimpián, az amerikai X-Gamesen pedig a döntőben szerepelhetett az extrém enduroban. Kornél hagyományos enduro viadalokon is szerepelt már, de csak nagyon kevés versenyen. Volt két kétnapos viadala a magyar bajnokságban, míg a leghosszabb enduro viadala egy 4 órás verseny volt. Azaz a Hatnapos vadonatúj számára!

Hatnapos motor
Egy motokrossz alapú géppel versenyzik Németh Kornél a 91. Nemzetközi Hatnaposon. A kétütemű TM MX300 egyébként majdnem újdonság számára. Ugyebár a német GCC-ben négyütemű 450-essel motorozik, míg a 300-as TM-mel eddig csak egyetlen egyszer versenyzett a magyar ob-n. A TM MX300 legfőbb újdonsága a Hatnaposon az átalakított első villa és a hátsó gátló.

Verseny előtti pályabejárásokon kialakult vélemény
„A hatalmas port leszámítva nekem nagyon tetszenek a pályák. Elsőre könnyűnek tűnhetnek, azonban gyorsan menni rajtuk egyáltalán nem könnyű.”

Elvárások, remények
„Erre a kérdésre egyáltalán nem könnyű válaszolni. A legfőbb vágyam az, hogy célba érjek. Utána jön a többi is. Jó lenne aranyérmes helyen végezni. Jó lenne a kategóriámban, az E3-ban a legjobb 10-ben végezni. Jó lenne az utolsó napi motokrossz viadalon tényleg az legelejében zárni. Ami egyáltalán nem lesz könnyű. A Hatnapos egy óriási újdonság számomra. Hat napig folyamatosan kell motorozzak! Sosem csináltam még ilyet verseny körülmények között. A speciálok szintén szokatlanul hosszúak lesznek számomra. Ennyire erős enduro mezőnyben még szintén nem motoroztam. Azt azonban megígérhetem, hogy nagyon hajtani fogok, hiszen meg szeretném tudni azt is, hogy mennyire vagyok gyors a hagyományos enduro nemzetközi mezőnyében. Hiszen van olyan tervem, hogy esetleg az egyéni enduro vb-n is szerepeljek. Pláné, hogy 2017-ben visszatér a vb Magyarországra.”