«

»

okt 20

Tomac első kawasakis sikere

Megvan a 2011 óta létező Las Vegas-i Monster Energy Kupa 6. győztese. Eli Tomac 100 ezer dollárral lett gazdagabb azzal, hogy megszerezte a kawasakis pályafutása első sikerét. (Hegyi András)

Megvan Eli Tomac második sikere egy 450-es géppel. 2014-ben még hondásként megnyerte a 32. Bercy Superkrosszt. Míg az elmúlt szombaton ő lett a győztese a 6. Monster Energy Kupának.

Tomac 5. alkalommal indult el a világ legnagyobb összdíjazású egynapos motorkerékpáros viadalán. Ha valaki mind a három futamban nyer, akkor 1 millió dollár üti a markát. Ez eddig csak egy másik kawasakisnak, Ryan Villopotonak sikerült 2011-ben. Tomac hondásként 2011-ben az 5., 2012-ben a 3., 2013-ban a 4., míg 2014-ben a 2. helyen végzett. Tavaly vállsérülés miatt nem indulhatott Las Vegasban. Ellenben idén már ő lett a győztes.
Az 1. futamban jól startolt, de esélytelen volt a győzelemre. A 2. helyen intették le magányosan. A 2. tízkörös futamban is jól rajtolt. Nagyon sokáig üldözte az immár hondás Ken Roczent, akitől a 7. körben átvette a vezetést is. Roczen egy ugrató soron rontott. Szerencséje, hogy megúszta a balesetet! A 3. futamban aztán Tomac rosszul rajtolt. Csak a 11. helyen kezdhette meg a felzárkózást. Fel is jött, a hajrában pedig fantasztikus párbajt vívott a két gyári KTM-essel, Ryan Dungeyval és Marvin Musquinnel a 2. helyért. Tomac vesztett, de a 4. helye is elég volt ahhoz, hogy a két gyári KTM-es előtt begyűjtse a győzelmet.

A kétszeres amerikai 250-es bajnok Tomac tehát megszerezte az első jelentős 450-es trófeáját Amerikában, amely egyben az első kawasakis trófeája is. Tomac idén nyert már a szuperkrosszban, a motokrosszban, a világbajnokságon is a Kawasaki nyergében. Ám a Monster Energy Kupa az első olyan sorozatverseny – még ha csak 3 futamból is áll – , amelynek a végén Tomac lett a legjobb. Tehát nagyszerű formában zárta a szezonját. Azonban azt nagyon jól tudja, hogy 2017-ben egy nagyon nehéz szezon vár rá. Las Vegasban Ken Roczen nagyon versenyképes volt már az első hondás versenyén is. Míg a gyári KTM duó, Németországból beesve – ugyebár az első Supermotokrossz Kupán Dungey nyert, Musquin a 3. lett – , szintén nagyon jól muzsikált nagyon fáradtan is.