«

»

nov 07

Erős a szegedi paprika

Múlt idézés az egykori versenyről, melyben Técsy Sándor és húszezres szurkolótábora a főszereplő:

Pethes Sándor cikke: -Tévedés ne essék, ezúttal nem a híres szegedi paprikáról lesz szó. Ellenkezőleg, egy másik hírességről, amelyről eddig csak nagyon keveset tudtak. Ez egy nagy sportesemény, a Motocross Országos Bajnokság harmadik fordulója, melyre ezúttal Szegeden kerütl sor. A hírnév azonban nem olyan egyszerű dolog, nem könnyű kiérdemelni. Bizony sok-sok fáradságos munka kell hozzá.

A történelmi hűség kedvéért lapozzunk vissza a naptárban, egészen a múlt év decemberéig. Az MHS vezetése akkor készítette el –Várhegyi Jenő főmérnök tervei alapján – az új motocross pálya tervrajzát. Az Útfenntartó Vállalat szakembere nyolc év svédországi tapasztalat alapján nagyszerű pályát álmodott meg. De hát ember tervez és ember végez is. Már februárban hozzákezdtek a létesítmény építéséhez, négy hónapig tartó szorgalmas munka, több ezer óra erőfeszítés hozta létre ezt a ragyogó, 1600 m. hosszú pályát.

Igen, így kell szervezni. A Csongrád megyeiek ebben is kitűntek. Az előző két versenyen összesen nem volt annyi néző Budapesten, mint vasárnap Szegeden. Több mint húszezres nézősereg foglalt helyet a töltésoldalakon. De milyen közönség? Olyan lelkesen, olyan önfeledten bíztatták a versenyzőket, ami csak ritkán tapasztalható. Nem véletlenül mondta Sebes Tibor, az MHS Kiképzési Alosztály vezetője: „ – A vidék jobban megérdemli a nagy motocross versenyeket, mint Budapest!”

Még egy dologért érdemel köszönetet a szegedi rendező: – mégpedig azért az újításért, ahogy a versenyt megnyitották. Pontosan 10-kor a zene pattogó ütemére felvonultak a versenyzők. Jánoska Gergely, az MHS megyi elnöke köszöntötte a résztvevőket és a közönséget. Látszólag ez nem nagy dolog, esetleg természetesnek is tűnhet, de ezáltal ünnepélyesebbé vált az egész rendezvény. Jánoska őrnagy így kezdte beszédét: „- Meleg szeretettel köszöntöm….” Hát ennél melegebb szeretet nem is lehetett volna, mert igazi kánikula fogadta a versenyzőket, nézőket egyaránt. A tikkasztó hőség azonban nem befolyásolta a versenyzőket és a nézőtéri hangulatot.

A helyi kedvencért, Técsyért húszezer ember izgult. Bár a 125-ös kategória küzdelmei eddig a fővárosiak között zajlott leginkább. Most is azt vártuk, hogy Szabó II. László és Hamar Zsigmond dönti majd el az első és második hely sorsát. Az első körben Szabó II. vezetett is, de szorosan a nyomában a Csongrád-megyei 404-es rajtszámú Técsy Sándor nyomult. A harmadik körben Szabó II. lánca elszakadt és Técsy máris az élre állt, vezető helyét a célig már senki sem tudta veszélyeztetni. Majdnem egy teljes kör előnnyel győzött.

„- Csak így kisfiam a 350-es kategóriában is!” –mondta Técsy édesapja, aki úgy izgult a futam alatt, mint senki más… Meg is fogadta az apai tanácsot és a 350-es futamban is küzdött, harcolt a győzelemért. Csaknem 10 körön keresztül vezette a mezőnyt, Harangvölgyi András, az Újpest versenyzője mindvégig szorosan a nyomában volt. A hazai közönség harsányan biztatta Técsyt és hogy mégsem sikerült kivívni második győzelmét, az nem rajta múlott. Motorjának kisebb üzemzavara miatt kénytelen volt lemondani a vezető helyről Harangvölgyi javára, azonban a második helyet meg tudta tartani.

Szóval a paprika… a rendezés, a szervezés, a verseny erős volt. Hamisítatlanul szegedi…..