«

»

nov 08

Cserénfa a mi csillagunk

Egykori világbajnoki futam margójára (Tóth Anita)

Van egy motocrossz pályánk – európai szín vonalú – , gyönyörű környzeetben, jó vonalvezetéssel. Van egy világbajnoki futamunk is, amelynek keretében immár hat éve minden esztendőben Magyarországra várjuk a világ legjobb motocrosszosait a százhuszonöt köbcentis motoros kategóriában. Végül, de nem utolsó sorban vannak versenyzőink, akik közül kettő a rendező jogán mérkőzhet a világbajnoki mezőnnyel.
A hazai versenyzők sajnos nem ütik meg azt a mércét, amit a világbajnokság színvonala megkíván, de évről évre kísérleteznek. Egy kicsit olyan ez, mint a foci – messze vagyunk a világszínvonaltól, de nagyon szeretjük a sportágat – mondja Czuczi Győző, a honi motocross szakágazat vezetője.

Akkor mégis minek köszönhető, hogy nekünk adtak egy vb-futamot?
Meggyőződésem. hogy a sportdiplomáciai munkának és a pálya adottságainak. A cserénfai helyszín temészeti szépségéről és felépítéséről ugyanis elismeréssel nyilatkozik a motocrosszvilág. Itt kell megemlítenem, hogy a Surján SE vezetői és Baranyó Károly vezérigazgató minden elismerést megérdemel, ők rendezik ugyanis és nem is akárhogyan a májusi viadalt.

Nem volt felhőtlen a helyzet, amikor átvette a szakág irányítását. Miért döntött mégis úgy, hogy vállalja a magyar moto-crosszosok irányítását?
Olyan embernek tartom magam, aki nem futamodik meg a nehézségek elől. Némi nehézséget ugyan okozott, hogy vidéki vagyok, de olyan nagyarányú többség állt mellettem a választáson, hogy már nem léphettem vissza. Egész életemben többé-kevésbé meg tudtam felelni az elvárásoknak, nem szeretnék pont most kudarcot vallani. Hiszek abban, hogy van remény a szakág helyzetének megszilárdítására.

Hogyan kezdett hozzá?
A magyar motocrossz mezőny a tíz évvel ezelőtti nagy létszámához képest meglehetősen lecsökkent, ezért, mint szakágvezetőnek, azzal kell kezdenem a ténykedésemet, hogy fiatalokat toborzok a sportág számára. Ennek érdekében újra beindítottuk a gyermek és ifjúsági motocrossz bajnokságot: öttől tizenhat éves korig a MAMSZ Kupában indulhatnak a fiatalok. Elég sok az érdeklődő, úgyhogy utánpótlás sportunk gyors fejlődésében reménykedhetünk.

Persze a “leépülést” nemcsak ez okozta…
A közismert anyagi problémák a technikai sportokban – igy a motocrosszban is – fokozottan jelentkeznek és a rossz pénzügyi helyzet kihat az egyesületekre is. A klubok fokozatosan megszüntek, igy a honi motocrossz élet az egyéni sportolókra épül, s ez eléggé megterheli a családi költségvetésüket.

Valami segítséget azért csak kapnak.
Minden erőmmel azon vagyok, hogy élversenyzőinket támogassam a nemzetközi versenyeken. Külföldi szponzorok segitségével éppen néhány hete sikerült különböző felszerelésekkel segíteni a tizenkét legjobb motorosunkat.

Úgy tudom, hogy egy új versenysorozat is indult az idén.
A mezőny népessebbé tétele érdekében írtuk ki a Hungarian Open nyilt magyar bajnokságot, amelynek küzdelmeiben bármilyen nemzetiségű versenyző részt vehet. Az első futam – amelyet Zalaszentgróton rendeztünk meg – sikeres volt, a közönségnek is tetszett, úgyhogy jó úton haladunk.