«

»

nov 09

Mx verseny Budapesten, ilyen is volt…

A Budapesti Honvéd nemzetközi motocross versenyén – amely egyben a hazai bajnokság ötödik fordulóját is képezte – érthetetlenül kevés számú, mintegy 3000 főnyi nézőközönség övezte a klasszikusan szép, egyben nehéz feltételű pályát. A verseny a 250-esek nemzetközi csatájával kezdődött. Az edzésidők figyelembe vételével Haranavölgyi ígérkezett ltt biztos esélyesnek, de már a kezdet kezdetén az NDK-beli Fred Wlllamowski mutatta meg tudását – és MZ-jének képességeit.

A 12 körös első futamban a rajt után Técsy állt azonnal az élre, majd a második körben Harangvölgyi vette át a vezetést. Técsy a harmadik helyre került, Willamowski után. A 10. körben a nyugati homokos lejtőn a német versenyző – rövidre véve egy féktávot- megelőzte Harangvölgyi és így a futam győztese lett. Sikeréhez hozzájárult, hogy Harangvölgyi Pannóniájának szétment a hangtompítója.
A 125-ősök első 8 körös futamaban Petró, a Komárom megyei Horváth Ferenc és Csató vezették a népes mezőnyt. Csató motorja szemlátomást egyre inkább veszített erejéből és a tehetseges veraenyzó két körre ki is állt javítani. Ezalatt Horváth és Petró igen nagy harcot vívtak, messze maguk mögött hagyva valamennyi riválísukat.
A 350-esekk nemzeti futamanak versenyen kívül két német résztvevője is volt. Gaál Tibor jó rajt után elsőnek ment le a szűk gödörbe, de utolsónak is jött föl, mert nagyot bukott benne. Így vetette magát az időközben megszökött teljes mezőny után. Podonyi lóeróben szegényebb Jáwája nem tudta felvenni a küzdelmet Kley Dieter ESO-jával.

Szérény. csöndes, de igen jó képességű versenyzőt ismertünk meg a francia Michal Jaqeminben, aki az 500-asok első futamában is nagyszerűen helytállt és a sokat támadó Técsy elől ügyesen zárta a megszökés lehetőségét. Eközben egy kavarodás miatt az utolsó helyre került Máthé Sándor körönként dolgozta fel magát. Técsynek a negyedik körben sikerült a francia bajnokot megelőznie és a vezető helyre került. A 10. körben azonban ESO-ja egyre ejtette fordulatszámát, így végül a 8. helyre esett vissza.
A negyedliteresek második futamában körökön keresztül Técsy, Harangvölgyi, Willamowski volt a sorrend. A 10. körben a német versenyző vette át a vezetést, Harangvölgyi került a második helyre. Az utolsó kör befutó fordulóban azonban az Ú. Dózsa versenyzője nagyszerű taktikázással előzött és elsőként lőtt át a célvonalon.
125-ös géposztály mezőnye a 2. futamban is széthúzódott. Petró állt az élre, akit hibás motorjával Csató üldözött. A miskolci fiú motorja egyre inkább erőtlennné vált, Horváth viszont szép menéssel vitte a második helyet, sőt az utolsó körben Petrót is leelőzte, s így két futam időkülönbsége alapján a verseny győztese is lett.

A 350-esek második futama ismét nagy harcot hozott Podonyi és Dicter között, ami nem éppen sport- szerű kiszorításig is fajult. A félliteresek harci kakasa, Técsy ismét élre állt, mögötte Máté, Jacquemin, Willamowskí, Aran a német Uhlig és Hernádi volt versenyben élbolyként. A harmadik körben a technikás és erős fizikumú francia a nehéz BSA-jával ismét az élen száguldott és tempóját a többiek nem is igen tudták tartani.
(Martinecz György cikke Autó-Motor)

Eredmények: 125 nemzetközi – 1. Horváth Ferenc (MHS Komárom), 2. Petró András (BHSE), 3. Zaka Sándor (Hódmező), 4. Balaskó L. (Kaposvár), 5. Csuti G. (Győr)
250 ccm: 1.Fred Wunowski (NDK), 2.Harangvölgyi A. (Ú. Dózsa), 3.Técsy S. (Hódmező), 4.Weinbah L. (BHSE), 5. R.Uhlig (NDK)
350 nemzetközi: 1.K. Dieter (NDK) 2.Gaál Tibor (Ú.Dózsa), 3. M.Tangermann (NDK), 4.Bányai J. (Szfehévár), 5.Csicsics P.(Ajka)
500 ccm: 1.Michel Jacguemln,(Franciaország ), 2. Fred Willamowski (NDK), 3. Máthé S.(Ú. Dózsa, 4.R.Uhlig (NDK) , 5.Aranyosi (Ú.Dózsa)