«

»

dec 10

Blazusiak búcsúversenye

Krakkó lázban ég. Egy motoros miatt. A teremenduro történetének az eddigi legnagyobb alakja miatt. Ő Krakkó szülötte, a 33 éves Tadeusz Blazusiak. Mindenkinek csak Taddy. Aki nem sokkal a teremenduro vb előtt úgy döntött befejezi a fantasztikus pályafutását. Valakinek meglepetést okozott, valakinek nem. Egy azonban biztos, nagyon hiányozni fog. Hiszen az elmúlt közel egy évtizedben ő lett az enduro, a teremenduro legnagyobb sztárja. Mindenhol! Amerikában és a teremenduro vb-n is.

Blazusiak triál versenyzőként kezdte. Többszörös lengyel és német bajnok volt. 2004-ben megnyerte az Európa-bajnokságot. Míg 2002 és 2007 között tagja volt a szabadtéri és a teremtriál vb-nek. Jó nevű versenyző volt, de nem volt toppilóta.
2007-ben viszont egy csapásra megváltozott az élete. Egy kölcsönmotorral (!) megnyerte a világ egyik legnehezebb extrémenduro viadalát, az ausztriai Erzberg Rodeót. A KTM azonnal leigazolta gyári versenyzőjének. Onnantól kezdve pedig egy addig ismeretlen sikersztori vette kezdetét az enduro, a teremenduro történetében. Soha nem látott sikersorozatra volt képes Blazusiak.
2007 és 2015 között példátlan eredménylistát gyűjtött be a lengyel sztár. (Csak egy megjegyzés: Lengyelországban a salakmotor a nemzeti sportág a motorosoknál.) Mindent megnyert folyamatosan! Győzött az amerikai Last Man Standing viadalon, a brit The Tough One versenyen, valamint az olasz Hell’s Gate-n. Az Erzberg Rodeón 5 győzelmet aratott. Az X-Gamesen 4-szer volt a legjobb. Míg a teremenduro két legfontosabb eseményén tarolt.
A teremenduro vb-n 2010 és 2015 között 6 vb-címre, míg az amerikai teremenduro bajnokságban 2009 és 2013 között 5 bajnoki címre volt képes.

Az elmúlt két szezonban viszont már nem tudott a csúcson maradni. Beteg lett. (Epstein-Barr vírus.) Súlyosan megsérült, amiért műteni kellett. (Kényes kéz és ujjsérülést szenvedett.) Míg két amerikai, Cody Webb és Colton Haaker nagyon felgyorsult hozzá képest. Blazusiak nem volt képes vb-címre és amerikai bajnoki címre sem. Ezek a történések pedig odáig vezettek, hogy bejelentette a visszavonulását.

Krakkóban ma, 2016. december 10-én készül a búcsúversenyére. Nagyon drukkolunk neki, hogy emlékezetes módon fejezze be a fantasztikus karrierét.
Nagyon hiányozni fogsz Taddy! Hiszen elsősorban neked köszönhető az, hogy a teremenduro hatalmas népszerűségre tett szert. Hiszen mindig is hatalmas élmény volt nézni Taddy versenyeit!
(Hegyi András)