«

»

dec 27

Új időszámítás

2017-ben egy teljesen új lebonyolítási rendszerben zajlik majd az amerikai szuperkrossz bajnokság, amely egyben a vb is. A motokrosszhoz hasonlóan immár a szuperkrossz versenyek is időalapúak lesznek. (Hegyi András)

Forradalom! Röviden így lehetne összefoglalni a szuperkrossz új lebonyolítási rendszerét. 1986 óta nem volt ekkora kaliberű módosítás, mint amilyen 2017-ben lesz. Megszűnnek a körszám alapú viadalok és jönnek az időalapú versenyek.

Az amerikai szuperkrossz bajnokság rendezője, a Feld Motor Sports még több pénzt akar keresni a legfontosabb amerikai motorkerékpáros bajnokságon. Az elmúlt hónapokban többféle verziót is lehetett hallani. Szó volt a jegyek drasztikus emeléséről. Felmerült az is, hogy a 17 fordulós bajnokságot felhúzzák 22 fordulósra. Míg a versenyek újfajta lebonyolítási rendszere is folyamatosan beszédtéma volt. Végül ez utóbbi valósult meg.
A szuperkrossz bajnokság versenyei különböző méretű baseball és amerikai futball stadionokban kerül megrendezésre. Emiatt minden viadal más-más hosszúságú volt, hiszen a pályák hossza stadionról stadionra változott. Ez pedig azt is jelentette, hogy a különböző stadionokban a nézők nem ugyanazt a show-t kapták. Hiszen valahol több, valahol pedig kevesebb ideig láthatták a szuperkrossz szupersztárjait. Emiatt úgy döntött a Feld Motor Sports, hogy radikális lépésre szánja rá magát. Egy csapásra megszűnt a köralapú szuperkrossz és a motokrosszhoz hasonlóan ez a szakág is időalapú lett.

Hogy mit jelent ez a gyakorlatban? Eddig ugyebár egy 250-es szuperkrossz döntő 15 körös volt, míg egy 450-es döntő 20 körös volt. Ez 2017-től teljesen megváltozik. Egy 250-es finálé 15 perc plusz 1 körös, míg egy 450-es finálé 20 perc plusz 1 körös lesz. Azaz hosszabb döntők is lesznek! Hiszen 2016-ban egy átlagos 450-es szuperkrossz döntő 18 percig és 17 másodpercig tartott. Négy-öt körrel hosszabb döntők lesznek! Azaz a szuperkrosszban még inkább felértékelődik a versenyzők fizikai állóképessége. Csak képzeljük el! Egy szuperkrossz pálya sokkal technikásabb egy motokrossz pályánál ugyebár, amin immár sokkal több időt kell motorozni. Ráadásul az előfutamok, az elődöntők és az utolsó esély futamok is időalapúak lesznek immár.
Azaz alaposan megnehezítették az amúgy is extrém szuperkrosszt! A nézőknek viszont még nagyobb szórakozásban lesz részük!