«

»

dec 29

A Honda bajnok akar lenni!

A Honda véget akar vetni a nyeretlenségi sorozatának, ami 2003 óta tart a szuperkrossz királykategóriájában. Pontosan ezért szerződtette a német Ken Roczent. (Hegyi András)

A 2017-es szezon legnagyobb kérdése az, hogy vajon mire lesz képes Ken Roczen a Honda nyergében? A Honda számára viszont egyértelmű a válasz. A világ legnagyobb motorkerékpárgyára ugyanis azonnal bajnoki címet, bajnoki címeket vár el a német szupersztártól. Hiszen ezért szerződtette le dollármilliókért Roczent és ezért tervezte át a CRF450-et radikálisan.

A legfiatalabb motokrossz világbajnoknak, a 3-szoros amerikai bajnok Roczennek – 2017-ben 23 éves lesz – egyáltalán nem lesz könnyű dolga. A négyütemű CRF450 nyergében még senki sem volt szuperkrossz bajnok az USA-ban. Míg Ricky Carmichael távozása óta egyetlen más hondás sem lett bajnok a szuperkrossz királykategóriájában. 2004 és 2016 között nem volt hondás bajnok!

Roczennek mégis óriási az esélye! Októberben a Las Vegas-i Monster Energy Kupán a három futamból kettőt Roczen nyert meg. Tegyük hozzá gyorsan, első nekifutásra, hiszen alig három hete edzett csak a Hondával, amely még a fejlesztései elején tartott akkor. Nagyon is. Emellett 2001 óta Roczen az első sztár, akibe a Honda dollármilliókat ölt bele a leszerződtetésével. (Roczen 3 éves szerződést írt alá az aranyszárnyasokkal.) Roczen pedig igenis képes lehet a történelmi sikerre a Hondával, hiszen már a KTM-mel és a Suzukival is történelmi sikereket jegyzett az USA-ban. (Roczen 2015-ben és 2016-ben az RCH Suzuki csapatban motorozott.)

Roczen szuperkrossz bajnoki címe azért is hatalmas szenzáció lenne, mert a német még sosem volt 450-es szuperkrossz bajnok. 2014-ben a 3., 2015-ben a 12., míg 2016-ban a 2.helyen végzett.
Roczen csapattársa az amerikai Cole Seely, aki 2015 és 2016 után újabb kétéves szerződést írt alá a gyári Hondával. Seely az októberi Monster Energy Kupán a 4. helyen végzett. Seely előzetesen Roczen mellett a másodhegedűsnek számít. Ha gyorsabb lenne, mint Roczen, az igazi meglepetés lenne.
Roczen leszerződtetésével az őshondásnak számító Trey Canard távozott a gyári Hondától. Canard 2007 és 2016 között hondázott, míg 2011 és 2016 között tagja volt a 450-es gyári Honda csapatnak. Canard elsősorban a sérülései miatt szerzett magának hírnevet. A kétszeres amerikai bajnok a gyári KTM-hez igazolt át. Canard a sokadik kiskategóriás hondás bajnok, aki a szuperkrossz királykategóriájában nem tudott a csúcsra jutni a Hondával. Ez eddig csak Jeremy McGrath-nak sikerült. Nemhiába ő a szuperkrossz király.