«

»

dec 30

Dungey a címvédő

Dungey 2015 és 2016 után zsinórban a 3. bajnoki címére hajt a KTM nyergében. De a gyári KTM csapatban oda kell figyelni Marvin Musquinre és Trey Canardra is. (Hegyi András)

2012 óta KTM korszak van az amerikai krosszéletben. Az elmúlt 5 idényben a KTM volt a legeredményesebb a szuperkrossz és a motokrossz bajnokságokat tekintve. Amíg a Honda 4, a Kawasaki és a Yamaha 3-3, a Suzuki pedig egy bajnoki címre volt képes, addig a KTM összesen 8 amerikai bajnoki titulust jegyzett. A 450-es szuperkrossz bajnokságban a KTM 2015-ben megszerezte az első királykategóriás bajnoki aranyát, amelyet 2016-ban meg is védett. Ryan Dungey, a KTM vezérpilótája 2017-ben az egymás utáni harmadik bajnoki címét akarja bezsebelni. Amire óriási esélye van! A bajnoki rajt előtt ő az első számú bajnokaspiráns!

Dungey egykor elsősorban motokrossz menőnek lett elkönyvelve. Azonban az elmúlt két évben már igazi szuperkrossz specialistává vált. A Suzuki után a KTM-mel még nagyobb sikerekre volt képes. Ő tette naggyá a KTM-et Amerikában! Ráadásul nagyon magabiztos bajnoki címekkel. Hiszen 2015-ben és 2016-ban is nagyon fölényesen lett 450-es szuperkrossz bajnok. A papírforma alapján ő a legnagyobb esélyes. Több dolog miatt is. Az amerikai motokrossz bajnokságban elszenvedett csigolyasérüléséből teljesen felgyógyult. Míg az októberi Monster Energy Kupán és a Red Bull Straight Rhythm viadalon is az egyik főszereplő volt. Mindkét eseményen a 2. helyen végzett a kiegyensúlyozottságával. Ugyebár a kiegyenlített teljesítmény Dungey egyik védjegye, amely nyerő lehet a 2017-es szuperkrosszban is.

Ha Dungey behúzná az egymás utáni 3. bajnoki címét is a 450-es szuperkrosszban, akkor Bob Hannah, Ryan Villopoto, Jeremy McGrath és Ricky Carmichael mellett ő lenne az 5. krosszos, aki erre képes lenne. Míg Dungey ezzel a teljesítménnyel McGrath, Villopoto és Carmichael mellett a 4. olyan krosszos lenne, akinek legalább 4 bajnoki címe van a szuperkrossz királykategóriájában. Dungey ugyebár 2015 és 2016 előtt 2010-ben is bajnok volt már. Nagyon nagy név a szuperkrosszban! Amiért 2017-ben egyértelműen a legnagyobb esélyes!
A KTM 2016-hoz hasonlóan ismét 3 fős gyári csapattal vág neki a 2017-es szezonnak is.

A francia Marvin Musquin a 2. idényét kezdi meg a 450-ben. Musquin nagyszerűen szerepelt már az újonc szezonjában is. Mind a szuperkrosszban, mind a motokrosszban érmekre volt képes. Azonnal csatlakozott a legjobbakhoz. A holtszezonban azonban még jobb lett. Nagyon kiegyensúlyozott volt, nagyon magabiztos győzelmeket aratott. Európában nem voltak ellenfelei. Sok amerikai menő ellenében nyert a Bercy-szuperkrosszon és a genfi szuperkrosszon is. Amerikában Dungey ellenében győzött a Red Bull Straight Rhythm viadalon. Míg Las Vegasban meggyőző módon lett harmadik a Monster Energy Kupán. Így a pályafutása legjobb előszezonját tudhatja magáénak. Musquin lehet Jean-Michel Bayle után a második francia bajnok a szuperkrossz királykategóriájában.

A Dungey-Musquin duónak – mindkét versenyzőnek 2017 végén lejár a szerződése a KTM-nél – 2017-ben új társa lesz. Ő az a Trey Canard, aki 2017-ben teljesen új életet kezd. Hiszen ő 2007 és 2016 között csak hondázott. Canard még amatőrként sem versenyzett KTM-mel. A kétszeres amerikai bajnok Canard célja egyértelmű. Végre az eredményeivel és nem elsősorban a sérüléseivel akar feltűnést kelteni. A holtszezonban csak a Red Bull Straight Rhythm versenyen szerepelt. Az elődöntőig jutott.
Canard azt a Dean Wilsont váltotta a KTM-nél, aki 2015-ben és 2016-ban volt tagja a gyári KTM-nek. A skót Wilson nem alkotott maradandót a KTM-nél, hiszen többnyire sérült volt.