«

»

feb 19

Cairoli magabiztos a vb előtt

A 8-szoros világbajnok előszezonja nagyszerűen sikerült. Két év után ismét olasz bajnok lett Gajser és Febvre ellenében. 50 ezer euróval lett gazdagabb. Míg a magánéletében még boldogabb lett, hiszen eljegyezte a holland élettársát, akivel a vb után össze is házasodnak. (Hegyi András)

2015 és 2016 is nagyon nehéz szezon volt a szicíliai legenda számára. Sok-sok sérülés és motorgond, amiért egyik évben sem volt esélyes a vb-címre. A 8-szoros világbajnok problémái pedig 2015-ben és 2016-ban is az előszezonra vezethetőek vissza. 2015-ben ugyan megnyerte az Olasz Nemzetközi Bajnokságot az MX1-ben és az Elite-ben is, azonban folyamatosan hezitált a 350-es és a 450-es gép között. 2016-ben viszont bordatörések miatt egyetlen egy előszezoni viadalon sem indult. Idén viszont két év után először nagyszerű előszezonja volt, az idén már 32 éves lesz.

Előbb Abu-Dhabiban lehetett sikerélménye, hiszen egy ottani utazás alatt eljegyezte a holland élettársát. Jill Cox-szal immár 2006 óta él együtt Cairoli. Aki a házasságkötése előtt meg akarja szerezni a 9. vb-címét is. Az előjelek nagyon biztatóak. Egy nagyon erős olasz bajnokságot tudott megnyerni. Hiszen a komplett gyári Yamaha és Honda csapattal, valamint a gyári KTM-es csapattársával, Glenn Coldenhoffal is meg kellett küzdenie. Azonban senki, se a 2015-os világbajnok Romain Febvre, se a 2016-os világbajnok Tim Gajser nem volt ellenfele. Se az MX1-ben, se az Elite-ben.
Cairoli a 6 futamból 5 futamot megnyert, egyszer a második helyen végzett. Az MX1-ben két győzelmet és egy 2. helyet gyűjtött be. Míg az Elite-ben mind a három futamban ő volt a legjobb. Pedig mindkét kategóriában egy-egy futamban bukott is. Az egyikben győzött, a másikban a 2. helyig jött előre. Ugyan az olasz bajnokságban két pályát kívülről ismer – a Szardínia szigetén található Riola Sardo a gyári KTM csapat téli tesztközpontja, míg a Rómához közeli Malagrotta Cairoli személyes tesztpályája -, azonban nem emiatt lett bajnok a 77-szeres nagydíjgyőztes. Egyszerűen nagyon magabiztos volt a 450-es KTM-mel. Sokkal gyorsabb volt, mint a riválisai. Gasjer és Febvre nem volt egy szinten Cairolival. Míg Cairoli a hibázásai után is mindig javítani tudott azonnal.

„Végre egy nagyszerű előszezont tudhatok magamnak. Az elmúlt két évben mindig sérülésekkel bajlódtam, a gondjaim pedig kihatottak a vb-szezonokra is. Ugyan sosem lehet eléggé felkészült az ember, azonban nagyon jó formában várom a vb rajtját. Ezt annak ellenére mondom, hogy egy 3 fordulós olasz bajnokság nem összehasonlítható a vb-vel. Csak egyet bánok. Sajnos nem sikerült hibátlanul az olasz bajnokság. Jobb lett volna, ha csak győzelmeket szerzek.” – mondta nagyon bizakodóan, nagyon eltökélten, nagyon maximalistán és nagyon elszántan Cairoli.