«

»

Már 25

Kelet-európaiak

A kelet-európai krosszosok főszereplők a motokrossz vb-n. (Hegyi András cikke)

Ezt jól mutatta az Argentin Nagydíj is, hiszen a királykategóriában, az MXGP-ben a kétszeres világbajnok szlovén Tim Gajser kettős futamgyőzelemmel diadalmaskodott, ahogyan a kiskategóriában, az MX2-ben a lett Pauls Jonass is.
A gyári hondás Gajser az első két nagydíjon influenzával küszködött, nem is volt képes nagydíjgyőzelemre. Argentína előtt viszont felgyógyult és azonnal győzött is. Gajser 2016 után tehát ismét nyert a dél-amerikai országban, ahol idén a karriere 13. nagydíjgyőzelmét szerezte meg, aminek köszönhetően idén először átvette az összetettbeli elsőséget is. Az eddigi éllovasnak, a 8-szoros világbajnok Antonio Cairolinak ellenben nem ment Argentínában, hiszen mindkét futamban rosszul startolt, mindkét futamban bukott is. Csak a 7. helyen végzett.

Az MX2-ben a gyári KTM-es Jonass azonnal javított a 2. fordulóbeli 21. helye után. Az idénynyitóhoz hasonlóan ismét duplázott. Az összetettbeli elsőséget azonban még nem vette vissza. A tabella első helyét a suzukis Jeremy Seewer vette át. A svájci első ízben vezeti a vb-t, míg a német Ken Roczen mellett ő a második suzukis éllovas az MX2-ben. Roczen 2010-ben állt az élen.

Egy nagyon fontos megállapodás is reflektorfényben volt a motokrossz vb-n. A vb történetében először az amerikai motokrossz bajnokság rendezője, az MXSports Pro Racing és a vb-t rendező Youthstream nem várt módon megegyezést kötött egymással. A kooperáció azért nagyon váratlan, mert évekig a két fél nagyon nem volt jó viszonyban. Folyamatosan ment a rivalizálás a két fél között, hogy melyik sorozat a nagyobb presztízsű. Most óriási meglepetésre hosszú távú együttműködési szerződést írtak alá. A szerződés értelmében minden év szeptemberében lesz egy Amerikai Nagydíj az Egyesült Államokban, míg 4 vagy 5 évente a Nemzetek Krosszát az USA-ban fogják megrendezni.

MX-VB (19/3. forduló)
MXGP: 1. Gajser (SLO) Honda, 106 pont, 2. Cairoli (ITA) KTM, 96 pont, 3. Desalle (BEL) Kawasaki, 91 pont, 4. Van Horebeek (BEL) Yamaha, 84 pont, 5. Bobrisev (RUS) Honda, 82 pont, 6. Paulin (FRA) Husqvarna, 72 pont.
MX2: 1. Seewer (SUI) Suzuki, 110 pont, 2. Jonass (LAT) KTM, 107 pont, 3. Paturel (FRA) Yamaha, 104 pont, 4. Lieber (BEL) KTM, 99 pont, 5. Olsen (DEN) Husqvarna, 99 pont, 6. Van Doninck (BEL) Yamaha, 73 pont.