«

»

ápr 26

Paulin immár 4 márkával nyert

A francia a Honda, a Yamaha és a Kawasaki után a Husqvarnával is képes volt nagydíjgyőzelemre a vb-n. Hegyi András írása.

A 2007-es Formula-1-es világbajnok finn Kimi Raikkönen nagyon boldog lehetett a hollandiai Valkesnwaardban. A gyári Husqvarna csapat tulajdonosa idén először kilátogatott egy nagydíjra és azonnal a csapata győzelmének örülhetett az MXGP-ben. Hiszen a francia Gautier Paulin feltámadt a homokos pályán és 2015 után újra nagydíjgyőzelemnek örülhetett. Ugyebár Paulin idén újonc Raikkönen alakulatában.

Paulinnek tavaly nagyon nehéz szezonja volt. A csigolyasérülése miatt több nagydíjat ki kellett hagynia. Megszakadt a hétéves győzelmi sorozata. 2009 és 2015 között mindig nagydíjgyőzelemre volt képes, 2016-ban viszont nagydíjgyőzelem nélkül maradt. Ugyan dobogókra képes volt, mégis csak a 13. helyen zárt az összetettben. A gyári Honda csapat nem is hosszabbított vele. A Husqvarna gyári csapata viszont két évet aláírt a francia sztárral.

Aki idén az első 5 nagydíjon inkább csak kiegyensúlyozott volt. Csak Mexikóban volt érmes a 3. helyével. Valkenswaardban viszont a legjobb volt. Az 1. futamban rajt-cél győzelmet aratott. A hajrában azonban volt izgalom, de Paulin visszaverte a gyári yamahás Jeremy Van Horebeek támadásait. A 2. futamban Paulin nem rajtolt olyan jól, de az 5. helyről feljött a 2. helyig és két év után ismét bevette Valkenswaardot. Rekordokkal.
Paulin az első, aki Husqvarnával volt képes diadalmaskodni a dél-hollandiai Valkenswaardban. A pálya első ízben 1974-ben fogadta a vb-t. Az idei volt a 32. szezon, hogy a vb ellátogatott ide. 1974 és 2016 között a KTM, a Cagiva és a négy japán márka vette be Valkenswaardot. Idén viszont már a Husqvarna is győzött itt.

Paulin tehát a Yamaha, a Honda és a Kawasaki után Huskyval is képes volt győzni a vb-n, illetve a királykategóriában. A 27 éves krosszos a vb történetének az 5. versenyzője lett, aki legalább 4 márkával is képes volt nagydíjgyőzelemre. Ez a bravúr még Yves Demariának, Stefan Evertsnek, Dave Strijbosnak és Alex Puzarnak sikerült. Paulinnel ellentétben ők mind világbajnokok.
Paulin viszont az első lett, aki 4 márkával nyert az MX1-MXGP 2004 óta íródó történetében. Paulin Max Naglt, Tanel Leokot, Ken De Dyckert és Clement Desalle-t előzte meg, akik 3 márkával győztek. Érdekesség, ők sosem voltak még világbajnokok.

Akik legalább 4 márkával nyertek nagydíjgyőzelmet a vb-n

Yves Demaria (francia) – 5 márkával nyert (Suzuki, Yamaha, Honda, Husqvarna. KTM)
Stefan Everts (belga) – 4 (Honda, Yamaha, Kawasaki, Suzuki)
Dave Strijbos (holland) – 4 (Honda, Suzuki, Kawasaki, Cagiva)
Alessandro Puzar (olasz) – 4 (Suzuki, Honda, Yamaha, Husqvarna)
Gautier Paulin (francia) – 4 (Yamaha, Kawasaki, Honda, Husqvarna)

Akik legalább 3 márkával nyertek az MX1-MXGP-ben

Gautier Paulin (francia) – 4 (Husqvarna, Honda, Kawasaki, Yamaha)
Max Nagl (német) – 3 (Husqvarna, KTM, Honda)
Clement Desalle (belga) – 3 (Kawasaki, Honda, Suzuki)
Ken De Dycker (belga) – 3 (Suzuki, Honda, Yamaha)
Tanel Leok (észt) – 3 (Yamaha, Honda, Kawasaki)