«

»

ápr 26

Ismét versenyben a 404-es!

Egykoron, a múlt század 50-es 60-as éveiben volt egy nagyszerű, kiváló motorversenyzője Vásárhelynek, a ma már legendának számító Técsy Sándor. Ő volt az, aki annak idején először hódította el a fővárosiaktól a bajnoki címet és összesen négyszer birtokolta azt. Versenyeire tódult a közönség, népszerűségére jellemző, pl. ha az iskola környékén járt, leállt a tanítás és a gyerekek az ablakokhoz tódultak. A városban minden rolleren a 404-es rajtszám virított.
Máig arany lapokon jegyzi a motorsport történelem a nevét, megbecsülésként a napokban kapta meg a szakszövetségtől az arany licencet, az örökös bajnok címet. Annak idején versenyeire tódult a közönség, a mai napig nem láthatunk annyi lelkes szurkolót a versenyeken mint akkoriban. Hiszen nem csak a hazai bajnokságban, hanem a legrangosabb nemzetközi versenyeken is ász volt. Bejárta a fél világot olyan időkben, amikor a vasfüggöny miatt a közönséges haladóknak nem is lehetett külföldre látogatni.

És napjainkban – közel 60 év után – újra a versenypályákon száguld a 404-es rajtszám, ugyanis az unoka, Técsy László Márk megörökölte a nagyapától. Az alig 12 éves junior már eddig is bizonyította, hogy nem esett messze az alma a fájától. Már 6 éves kora óta arat a gyerek kategóriákban, 2015-ben bajnoki címet szerzett a 65-ös géposztályban, egy évvel később ezüstérmes lett. A csehországi bajnokságban is bejött az ezüst. A kategória zóna Európa bajnokságán miden fordulón dobogós volt, majd az utolsón, Horvátországban neki szolt a magyar himnusz. Zárásként az Európa bajnoki döntőn legjobb magyarként az értékes 7. helyen végzett.
Ebben az évben nagy váltás történt, mindössze 12 éves kora ellenére bevállalta a nagyobb motort, a 85 köbcentis KTM-et, és a jóval korosabb ellenfeleket. A debütálás remekül sikerült, már az első versenyen negyedik helyezést szerzett és bizonyára lesz ez még jobb is.

Az egykori vásárhelyi nagy favoritnak az elmúlt évtizedekben is voltak sikeres követői, jó páran lettek motocross bajnokok és biztosak lehetünk abban, hogy hasonló lesz a folytatás, mert Técsy László Márk sikerre viszi az átvett stafétabotot a következő évtizedekben.

Most vasárnap a Rolandringen idei második bajnoki versenyén áll rajthoz, a büszke nagyapa szeme rajta, és persze a közönség ismét keményen szurkolhat a 404-es rajtszámú kedvencnek.