«

»

ápr 29

Fontanesi a férfiak között

A négyszeres női világbajnok először próbálta ki magát a férfiak mezőnyében. Az MX2-ben Valkenswaardban szerepelt. Mindkétszer több kört kapott. (Hegyi András)

Az olasz Kiara Fontanesi nem az első hölgy, aki megmérettette magát a férfiak ellenében. A szintén olasz Stefania Baú az első nő volt, aki a férfiak ellen csatázott. Stefy Baú 2005-ben az MX2-be szállt be. Aztán következett a brazil Mariana Balbi, aki 2009-ben a királykategóriában, az MX1-ben pontszerzésre is képes volt. A kétszeres női világbajnoknak, a francia Livia Lancelot-nak is sikerült a pontszerzés az MX2-ben 2014-ben. Fontanesi is az MX2-ben mutatkozott be a férfiak között, de neki nem sikerült a pontszerzés.

Az olasz signorina egy spanyol yamahás csapattal, a Yamaha Ausioval debütált. A spanyol alakulat azt követően kereste meg Fontanesit, hogy mindkét versenyzője megsérült. Mindenki kíváncsi volt Fontanesi bemutatkozására, hiszen a női vb-n ő már kétszer nyert is Valkenswaardban, ahol nem volt könnyű versenye a női vb legnagyobb alakjának. A szabadedzésen, az időmérőn és a warm-upon az utolsó, 40. időt motorozta meg. A kvalifikációs versenyen a 39. helyen végzett. Az 1. futamban a 33. helyen rajtolt el. Visszaesett, a 34. helyen intették le 3 kör hátrányban. A 2. futamban sokat javult. A legjobb körében 2 másodperccel gyorsabb volt, mint az 1. futamban és a 32. helyen ért célba 2 kör hátrányban.

„Nagyon boldog vagyok, hogy átélhettem ezt az élményt is. Nagyon nagy tapasztalat volt, nagyon tetszett a verseny. Jól éreztem magam a spanyol Ausio csapatban és büszke vagyok arra, hogy a Yamaha támogatott abban, hogy bemutatkozhassam az MX2-ben. Nagyon sokat tanultam ebből a versenyből. Sok fontos tapasztalatot merítettem, amelyek nagyon sokat segítenek majd nekem a jövőben. Nagyon jól éreztem magam. Egy nagyszerű edzés volt, amelynek révén az egész hétvége alatt folyamatosan lettem egyre jobb. Az MX2 egy nagyon küzdelmes kategória, amiért nem várhattam el többet a versenytől.”