«

»

máj 20

Martin a 3. bajnoki címére készül

Jeremy Martin a Yamaha után a Hondával is bajnok akar lenni. (Hegyi András)

Martin a legnagyobb név
A 250-es National mezőnyéből magasan kiemelkedik Jeremy Martin. 2014-ben és 2015-ben is bajnok volt. 11 győzelme és 25 dobogója van. A Yamahával történelmi eredményekre volt képes, de idén már a Honda első számú krosszosa. Ricky Carmichael, Ryan Villopoto, Mark Barnett és Broc Glover után ő lehetne az 5. krosszos, akinek 3 bajnoki címe van a kiskategóriás Nationalben. Míg Mike Kiedrowski mellett ő lehetne a 2. krosszos, aki 2 márkával is bajnok lenne. Kiedrowski Hondával és Kawasakival volt bajnok. Martin tavaly Yamahával csak a 6. helyen végzett, míg idén a szuperkrossz ismét nem sikerült Hondával sem. Martin azonban egyértelműen jobb a motokrosszban. A Hondának egyébként nagyon kellene az eredmény, hiszen az elmúlt években hátrébb szorult a 250-es Nationalben. Utoljára 2013-ban voltak bajnokok az aranyszárnyasok. A Honda 2013-ban nyert versenyt utoljára, míg 2014-ben volt utoljára dobogós.

Kawasaki a motokrosszban is bajnok akar lenni
A zöldek idén véget vetettek a nyeretlenségi sorozatuknak a szuperkrosszban. Justin Hill révén 2011 után ismét 250-es szuperkrossz bajnok lett a Kawa, amely a 250-es Nationalben 2012 óta nem nyert bajnoki címet. Idén 4 potenciális esélyesük is van. Hill duplázni szeretne a szuperkrossz után. Adam Cianciarulo a szuperkrosszban a karriere legjobb összetettbeli eredményét érte el a 2. helyével, azaz bizakodó. Joey Savatgy 3 éve a 250-es kategória egyik legnagyobb főszereplője. De bajnoki címe még nincs. 2016-ban bajnoki címért csatázott a 250-es Nationalben. Ahogyan idén is a szuperkrosszban. Ám ismét vesztett. Savatgy végre nyerni akar. Előzetesen ő az egyik legnagyobb riválisa a hondás Martinnak. A negyedik kawasakis Austin Folkner. Tavaly ő volt a szezon szenzációja. Az Év Újonca lett, már győzni is tudott, az összetettben a 4. helyen végzett.

Osborne ismét történelmet akar írni
Zach Osborne folyamatosan átírja a Husqvarna történetét. Tavaly megszerezte a Husky első győzelmét a kiskategóriás Nationalben. Idén ő lett a Husky első kiskategóriás szuperkrossz bajnoka. Míg a 44. kiskategóriás Nationalben is ő akar lenni a Husqvarna első bajnoka. Osborne egyre magabiztosabb.

KTM újra főszereplő akar lenni
Amíg a 450-ben a KTM nagyon sikeres, addig a 250-ben ugyanez nem mondható el. A szuperkrosszban 2016 után idén sem lett bajnok a KTM. Míg a Nationalben tavaly 2011 után először nem volt képes győzni, az egyetlen bajnoki címét még 2003-ban szerezte. Idén azonban optimisták a KTM-nél. Az osztrák márka idén mindkét szuperkrossz bajnokságban bajnoki címért küzdött. A KTM versenyzői nagyon elszántak. Alex Martin az első szezonját tölti a KTM-nél. A szuperkrossz ugyan nem sikerült neki, de tavaly a 2. helyen végzett a Nationalben. Shane McElrath nagyszerű volt a szuperkrosszban. Megszerezte az első győzelmeit, először a bajnoki címre is esélyes volt. Ugyanezt a formát akarja a Nationalben is. Mitchell Oldenburg idén begyűjtötte az első érmeit a szuperkrosszban, a Nationalben is előre akar lépni. A negyedik KTM-es Jordon Smith is bajnoki címért csatázott a szuperkrosszban, de ő jelenleg sérült.

Bajnokok nélkül a Yamaha
Idén nagyon meggyengült a Yamaha. A háromhangvillások 2014 és 2016 között meneteltek a 250-ben Jeremy Martin és Cooper Webb révén. De a Yamaha már egyikükre sem számíthat. Webb már a 450-ben versenyzik gyári yamahásként, Martin pedig már hondás. A Yamaha esélytelen volt a bajnoki címre idén a szuperkrosszban. A Nationalben ennek ellenére bizakodó. Aaron Plessinger a vezéryamahás. Nagyon tapasztalt. Győzelme is van. Csak kiegyensúlyozottabbnak kellene lennie. A Yamaha az újoncában, a francia Dylan Ferrandisban is nagyon bízik. Az egykori MX2-es vb-menő és nagydíjgyőztes a szuperkrosszban már letette a névjegyét, hiszen érmekre is képes volt. A motokrosszban sokkal tapasztaltabb, azaz akár sokkal nagyobb meglepetésekre is képes lehet. Ha a Yamaha idén is bajnok lenne, akkor megismételné a 70-es évekbeli négyes sorozatát. 1976 és 1979 között 4 bajnoki címet szerzett a a kiskategóriás Nationalben.

Suzukinak már az érem is óriási siker lenne
A Suzukinak nincsenek sztárjai. Ráadásul az egyik menője, Matt Bisceglia sérült is. A Suzuki elsősorban Kyle Cunninghamben bízik. Ha esetleg dobogóra állhatna, már az is hatalmas eredmény lenne a Suzukinak. Utoljára 2013-ban volt suzukis érmes a 250-es Nationalben.