«

»

Júl 06

Seewer megelőzte Roczent.

A svájci Jeremy Seewer jelenleg a Suzuki vezérmotorosa a motokrossz világbajnokságon. Tavaly óta folyamatosan felidézi azt a német Ken Roczent az MX2-ben, aki 2004 és 2015 között a Suzuki legeredményesebb versenyzőjének számított a kiskategóriában. (Hegyi András)

2016-ban ugyanúgy vb-második lett Seewer a Suzukival, mint 2010-ben Roczen. Idén Seewer Roczen mellett a Suzuki második nagydíjgyőztese lett az MX2-ben. Míg Seewer idén túl is szárnyalta a világhíres Roczent. (Roczen a motokrossz vb történetének a legfiatalabb világbajnoka, aki Amerikában már 3 bajnoki címre volt képes.)
Seewer olyan rekordokat ért el idén, amelyekre egykor Roczen nem volt képes a Suzukival. Az Indonéz, a Német és az Olasz GP után megnyerte a Portugál Nagydíjat is, azaz immár a szezonbeli 4. GP-diadalánál tart. Ilyenre Roczen nem volt képes suzukisként. 2009-ben egyszer, 2010-ben 3-szor nyert suzukisként. Seewer másban is túlszárnyalta Roczent. Miután az Olasz GP után győzött a Portugál Nagydíjon is, ő lett az első suzukis, aki két egymást követő nagydíjon is győzni tudott az MX2-ben.

Seewer azonban akkor szárnyalná túl végérvényesen Roczent, ha a svájci, a némettel ellentétben, vb-címre lenne képes a Suzukival az MX2-ben. Az új suzukis rekordjaival egyelőre versenyképesebbnek tűnik a 2010-es suzukis Roczennél, 7 éve a német a gyári KTM-es francia Marvin Musquin ellen csatázott a vb-aranyért. Seewer ellenfele ugyebár idén szintén egy gyári KTM-es a lett Pauls Jonass személyében. 2010-ben Roczennek 78 pontos hátránya volt Musquin mögött 12 fordulót követően. Míg idén a 12. forduló után Seewer hátránya 38 pont Jonass mögött.

Seewer más miatt is előnyösebb helyzetben van Roczenhez képest. 2010-ben a vb 15, míg idén 19 fordulóból áll. Azaz Seewernek sokkal több a lehetősége arra, hogy lefaragja a hátrányát és világbajnok lehessen.