«

»

Júl 26

Elhunyt Mojszejev

Hosszú betegség után július 23-án 69 éves korában elhunyt a legsikeresebb szovjet (orosz) motokrosszos Gennyagyij Mojszejev. (Hegyi András)

Mojszejev volt az egyik legsikeresebb kelet-európai motokrosszos is, aki 3 világbajnoki címet jegyzett. Másban is rekorder volt, ő a KTM első világbajnoka.
1967 és 1985 között szerepelt a világbajnokságon. Csak a 250-es világbajnokságon motorozott. Versenyzett CZ-vel és Husqvarnával, de a legnagyobb sikereit a KTM-mel érte el. Mojszejev 14 nagydíjgyőzelmet gyűjtött össze a vb-karriere alatt. 1976-ban vb-második volt. Míg 1974-ben, 1977-ben és 1978-ban megnyerte a 250-es világbajnokságot. Ellenfele volt a többszörös világbajnok finn Heikki Mikkola, a belga Harry Everts és Andre Malherbe, valamint a svéd Torleif Hansen, a német Hans Maisch és a csehszlovák Jaroslav Falta.

A Falta-Mojszejev párbaj a vb történetének az egyik legvitatottabb eseménye. 1974-ben az utolsó nagydíjon kettejük között dőlt el a 250-es vb-cím sorsa. Mojszejev térdsérüléssel bajlódott, Falta viszont jó formában volt. Mojszejev szovjet csapattársai folyamatosan megpróbálták akadályozni Faltát, akinek azonban szintén voltak segítői. A pályán Falta világbajnok lett, azonban a szezonzáró Svájci Nagydíj után a szovjet szövetség óvott, mondván Falta a 2. futamban kiugrott a rajtnál. A Nemzetközi Szövetség, a FIM elfogadta az óvást és Mojszejev lett a világbajnok.

Mojszejev a szovjet válogatottal is fantasztikus sikereket ért el. 1978-ban megnyerte a Nemzetek Krosszát, míg 1979-ben megnyerte a 250-es Nemzetek Trófeáját. Összesen 4 szovjet bajnoki címre is képes volt. A pályafutása után sportvezetőként dolgozott az orosz szövetségnél. Szövetségi kapitány volt az orosz válogatottnál a Nemzetek Krosszán, majd az Orosz Motorkerékpáros Szövetség elnöke is volt.