«

»

Júl 27

Canard visszavonult.

Trey Canard nem versenyzik többé. A kétszeres amerikai bajnok a National elmúlt szombati fordulójában jelentette be a visszavonulását. A 27 éves krosszos a sérülései miatt döntött így. (Hegyi András)

Trey Canard az egyik legnépszerűbb versenyző volt. Az egyik legagresszívabb vezetési stílussal rendelkezett. Nyert két amerikai bajnoki címet. Elsősorban a 250-ben volt sikeres. De mindegyik amerikai bajnokságból van győzelme. A 250-es szuperkrosszban 7, a 250-es motokrosszban 5, a 450-es szuperkrosszban 5, míg a 450-es motokrosszban 1 sikert aratott. Emellett egyszer tagja volt a Nemzetek Krosszán diadalmaskodó amerikai válogatottnak is. Az elmúlt egy évtized meghatározó alakja. Azonban Canard az egyik legsérülékenyebb versenyző is volt. Ezért volt kénytelen úgy határozni, hogy visszavonul.
Canard négy amerikai amatőr bajnoki címet jegyzett. 2007-ben lett profi. 2007 és 2016 között a Honda krosszosa volt. 2011 és 2016 között gyári hondás volt. Idén szerződött át a gyári KTM csapathoz. 2008-ban megnyerte a Keleti-parti 250-es szuperkrossz bajnokságot. 2010-ben bajnok lett a 250-es Nationalben. Míg 2010-ben a Nemzetek Krosszán diadalmaskodott.
Canard csak a Hondával ért el kimagasló sikereket, a KTM-mel még dobogóra sem volt képes. A Canard-Honda páros számos rekordot ért el.

Canard rekordjai

Egyedülálló hondás
Canard az egyedüli hondás, aki a kiskategóriában mindent megnyert. Nyert amerikai szuperkrossz és motokrossz bajnoki címet, míg a Nemzetek Krosszán is győzött a 250-es Honda nyergében.

Egyből nyert a szuperkrosszban
2008-ban debütált a 250-es szuperkrosszban és azonnal győzni tudott az 1. viadalán. Összesen 10 krosszos volt képes hasonlóra. Canard mellett Todd Campbell, Eddie Warren, Mike Healey, Mike LaRocco, Damon Bradshaw, Brian Swink, Ryan Dungey és Adam Cianciarulo, valamint a Costa Rica-i Ernesto Fonseca nyert az első kiskategóriás szuperkrossz viadalán.

Egyből bajnok a szuperkrosszban
Újoncként Canard azonnal bajnok lett 2008-ban a 250-es szuperkrosszban. Összesen 8 krosszos volt képes ilyenre. Canard mellett az amerikai Donny Schmit, Brian Swink, Damon Bradshaw, Eddie Warren, Bobby Moore, a Costa Rica-i Ernesto Fonseca és az új-zélandi Ben Townley lett bajnok újoncként a kiskategóriás szuperkrosszban. Hondával csak Canard és Swink volt bajnok újoncként.

14 év után ismét bajnoki címet szerzett a Hondának
Canard 2010-ben véget vetett a Honda leghosszabb nyeretlenségi sorozatának a kiskategóriás Nationalben. Canard révén a Honda 1996 után lett ismét bajnok a kiskategóriás Nationalben. Míg Canard volt az első hondás, aki a négyütemű CRF250R nyergében lett bajnok a Nationalben.

Mindenhol nyert
Canard minden amerikai bajnokságban győzni tudott. Nyert a 250-es szuperkrosszban és motokrosszban, valamint a 450-es szuperkrosszban és motokrosszban is. Összesen 18 ilyen krosszos van. Canard mellett az amerikai Ricky Carmichael, Jeremy McGrath, James Stewart, Ryan Villopoto, Ryan Dungey, Kevin Windham, Mike LaRocco, Mike Kiedrowski, Jeff Matiasevich, Damon Bradshaw, John Dowd, Jeff Emig, Doug Henry és Eli Tomac, a német Ken Roczen, az ausztrál Chad Reed és a francia Marvin Musquin volt képes hasonlóra.

Hondásként mindenhol nyert
Canard hondásként minden amerikai bajnokságban győzött. Ilyenre csak 4 hondás volt képes. Canard mellett Jeremy McGrath, Doug Henry és Eli Tomac volt képes hasonlóra.

Az amerikai pályákon mindent nyert
Canard az amerikai stadionokban nyert a 250-es és a 450-es szuperkrosszban is, míg az amerikai motokrossz pályákon győzött a 250-es és a 450-es Nationalben is. Canard azonban egy amerikai pályán diadalmaskodott a Nemzetek Krosszán is. Az amerikai krosszosok közül ilyenre csak 4 krosszos volt képes. Canard mellett Ricky Carmichael, Ryan Villopoto és Ryan Dungey nyert meg mindent az amerikai pályákon.

Az egyedüli amerikai hondás, aki CRF250R-rel nyert a Nemzetek Krosszán.
Canard az egyedüli amerikai, aki egy négyütemű 250-es Hondával tudott győzni az amerikai válogatott tagjaként a Nemzetek Krosszán.