«

»

Júl 31

Davalos újabb „öreg” rekordja

A legsikeresebb ecuadori krosszos újabb csúcsot ért el. A 250/450 National történetében ő szerezte meg a legidősebben az első dobogóját a nem amerikai versenyzők közül. 30 évesen lett először dobogós. Az elmúlt szombaton a 3. helyen végzett. (Hegyi András)

Martin Davalos öreg róka, hiszen 2006 óta profiskodik az Egyesült Államokban. Elsősorban arról híres, hogy szakállas rekordokat dönt meg.
2014-ben a 9. szezonjában és a 64. viadalán nyert első ízben a kiskategóriás szuperkrosszban. Ő várt a legtovább az első diadalára az 1985 óta létező bajnokságban. 2016-ban véget vetett a Husqvarna nagyon hosszú nyeretlenségi sorozatának a kiskategóriás szuperkrosszban. Davalos révén a Husky 15 év után nyert ismét a 125/250 szuperkrosszban. Emellett a Husky első ízben győzött és lett érmes a Keleti-parton, míg első ízben nyert egy négyütemű Husky a kiskategóriás szuperkrosszban.

Davalos pedig az elmúlt szombaton is rekordot ért el. Az idén 30 évesen újonc a 450-es Nationalben. (2006 és 2016 között egyetlen viadala volt csupán a 450-es szuperkrosszban.) A National 9. fordulójában a legsikeresebb ecuadori motoros megszerezte a 450-es karriere első érmét a 3. helyével. A nem amerikai krosszosok közül ő szerezte meg a legidősebben az első érmét a királykategóriás Nationalben. Davalos az ausztrál Michael Byrne-t és a svéd Gunnar Lindströmöt előzte meg. Byrne és Lindström is 29 éves volt, amikor az első érmét begyűjtötte a 250/450 Nationalben.

Davalos a 250-es szuperkrossz és National után lett érmes a 450-es Nationalben is. Ő a 14. nem amerikai krosszos, aki ebben a három bajnokságban dobogóra tudott állni. Davalos mellett az ausztrál Chad Reed, Brett Metcalfe és Michael Byrne, a német Ken Roczen, a francia Marvin Musquin, Mickael Pichon, Stephane Roncada és Christophe Pourcel, az új-zélandi Ben Townley, a dél-afrikai Tyla Rattray és Grant Langston, a Costa Rica-i Ernesto Fonseca és a brit Dean Wilson volt még erre képes.