«

»

okt 02

Francia négyes

Nagy évük volt a franciáknak a terepmotorozásban. 2001-hez és 2014-hez hasonlóan idén ismét megnyerték az enduro és a motokrossz csapatvilágbajnokságot is. (Hegyi András)

A 92. Hatnapos után a 71. Nemzetek Krosszán is diadalmaskodtak a gallok, akik zsinórban a 4. sikerüknek örülhettek, hiszen 2014 óta veretlenek. Összességében az 5. győzelműket szerezték meg a legfontosabb motokrossz eseményen.

A Nemzetek Krossza 2008 után tért vissza Nagy-Britanniába, amely 10. alkalommal fogadta a motokrossz olimpiáját, amelyet 2006 után rendeztek meg ismét Matterley Basinban. A 38 válogatottból az esőben és sárban a franciák voltak a legjobbak, akik a kiegyensúlyozottságukkal nyertek. Pedig egy B-csapattal érkeztek meg, hiszen sérülések miatt 3-szor is át kellett alakítaniuk a válogatottjukat. Előbb Marvin Musquin, majd Dylan Ferrandis, legvégül Benoit Paturel sérült meg. A franciák azonban 2001-hez, 2014-hez és 2016-hoz hasonlóan újra egy B-csapattal is győzni tudtak, míg 2001-hez és 2016-hoz hasonlóan ismét úgy tudtak diadalmaskodni, hogy egyetlen egy kategóriagyőzelmet sem arattak. A franciák csapatként voltak fantasztikusak. Romain Febvre (Yamaha) a 2. helyen végzett az Openben, a 2015-ös MXGP világbajnok már az egymás utáni 3. sikerénél jár a Nemzetek Krosszán. Gautier Paulin (Husqvarna) a 3. helyen zárt az MXGP-ben. Paulin egyéniben még sosem volt világelső, azonban a Nemzetek Krosszán már az egymás utáni 4. diadalát szerezte meg. Ilyenre csak két amerikai, David Bailey és Jeff Ward volt képes. Febvre és Paulin teljesítménye nem meglepetés, hiszen ők igazi csapat vb-specialisták. Ellenben a harmadik francia, Christophe Charlier (Husqvarna) óriási meglepetést okozott. Charlier idén szakágat váltott. A motokrossz vb-ből átköltözött az enduro vb-be. Ennek ellenére 2013 után meghívót kapott ismét a francia motokrossz válogatottba és az MX2-ben elért 4. helyével nagyon nagy szerepe volt abban, hogy Franciaország zsinórban immár negyedszerre is elhódítsa a Peter Chamberlain trófeát. Ilyenre csak az USA és Nagy-Britannia volt képes. Charlier viszont az első motoros lett, aki ugyanabban a szezonban megnyerte a Hatnapost és a Nemzetek Krosszát is!

A franciák mellett a hollandok, a britek és az ausztrálok örülhettek még.
A hollandok Jeffrey Herlings (KTM) vezetésével 2016 után ismét a 2. helyen végeztek. A hollandok két egymást követő évben első ízben állhattak dobogóra a Nemzetek Krosszán. Herlings 2016-hoz hasonlóan ismét megnyerte az Opent.
A vendéglátó britek még boldogabbak lehettek. Max Anstie (Husqvarna) vezetésével a britek 20 év után először ismét érmesek lettek a Nemzetek Krosszán. A britek 1997 után először ismét a 3. helyen végeztek. Anstie káprázatos volt. Két futamgyőzelemmel a csapat vb és az MXGP legjobbja volt. 1994 után aratott ismét két futamgyőzelmet egy brit a Nemzetek Krosszán. Anstie csapattársa Dean Wilson és Tommy Searle volt. Wilson a 3. helyen zárt az Openben, míg Searle a 13. helyen végzett az MX2-ben – Searle az 1. futamában kuplunggondok miatt kiállni kényszerült. A britek, akik 16 győzelemmel büszkélkedhetnek a csapat vb-n, a 32. érműket gyűjtötték be a Nemzetek Krosszán.

Az ausztrálok egy 18 éves fiatal miatt lehettek nagyon boldogok. A suzukis Hunter Lawrence történelmi sikereket ért el. Miután megnyerte az MX2 összetettjét, ő lett a Nemzetek Krossza első ausztrál kategória győztese. Míg ő az első ausztrál tini, aki megkapta a legjobb fiatalnak járó Ricky Carmichael díjat is.

A csapat vb legsikeresebb válogatottja, az amerikai alakulat viszont csúnyán leszerepelt. A 22-szeres győztes amerikaiak beállították a történetük legrosszabb eredményét. 1975 után ismét csak a 9. helyen végeztek. Az amerikaiak 2004 után nem szereztek érmet. Míg ez volt az amerikai csapat legendás menedzserének, a belga Roger De Costernek a legrosszabb helyezése is. De Coster 1981 óta irányítja az USA válogatottját, amelynek két tagja nagyon peches volt. Thomas Covington nagyon hamar térdsérülést szenvedett. Míg Cole Seely mindkét futamában kiállni kényszerült a hátsó lengéscsillapító hibája miatt.
A magyar válogatott, a Szőke Márk, Tompa Krisztián és Firtosvári Gábor alkotta trió a 33. helyen zárt.

71. Nemzetek Krossza
1. Franciaország 20 pont, 2. Hollandia 31 pont, 3. Nagy-Britannia 32 pont, …33. Magyarország.