«

»

okt 09

Gajser Amerikában

A 3-szoros holland világbajnok Jeffrey Herlings után egy másik vb-sztár, a 2-szeres világbajnok szlovén Tim Gajser is bemutatkozik Amerikában. A gyári hondás a most szombati Monster Energy Kupán debütál Las Vegasban. (Hegyi András)

Végre teljesül Tim Gajser régi álma. Bemutatkozhat a világ legnagyobb összdíjazású motokrossz viadalán, a 2011 óta létező Monster Energy Kupán. Gajser 2015-ben és 2016-ban is szeretett volna már versenyezni Las Vegasban, azonban a sérülések megakadályozták ebben. Idén viszont ott lesz. Ő az első kelet-európai világbajnok, aki egy amerikai versenyen rajthoz áll majd. Gajser számára azonban egyébként egyáltalán nem ismeretlen az USA, hiszen a világbajnokságon 2015 és 2017 között folyamatosan versenyzett az Amerikai Nagydíjon, ráadásul 2015-ben és 2016-ban is amerikai pályán lett világelső. Mégis nagy várakozások előzik meg amerikai fellépését, hiszen első ízben fog egy amerikai stadionban motorozni egy szuperkrossz viadalon. Gajser révén pedig hosszú idő után ismét egy kelet-európai krosszosra szegeződnek a reflektorok Amerikában.

A kelet-európai motokrossz elsősorban az egykori csehszlovák motorosok és a csehszlovák gyártmányú CZ motorkerékpárok révén vált híressé az USA-ban. A 70-es években igazi sztárok voltak a csehszlovákok a tengerentúlon. Az egykori Inter-AMA bajnokságban Vlasztimil Valek és Zdenek Velky bajnoki címre volt képes a CZ nyergében. Míg Valek és Velky mellett Jaroslav Falta is képes volt versenyeket nyerni az Inter-AMA sorozatban a CZ-vel. De a csehszlovákok az amerikai szuperkrossz bajnokságban és az amerikai motokrossz bajnokságban is jeleskedtek. A Falta-CZ páros győzelemre is képes volt 1974-ben a 250-es szuperkrosszban, míg Velky a CZ nyergében 1975-ben a 3. helyen végzett egy 250-es szuperkrossz viadalon. A CZ-vel azonban nem csak a csehszlovák krosszosok tudtak gyorsak lenni. A CZ a 70-es években meghatározó márka volt mind az amerikai szuperkrosszban, mind az amerikai motokrosszban. A 250/450-es Nationalben és az egykori 500-as Nationalben 1972-ben az első győzelmet CZ-vel aratták. A 70-es évek után hosszú szünet következett. Az ez ideig utolsó kelet-európai sikert Amerikában a cseh Jiri Dostal aratta 1999-ben. A Keleti-parti 250-es szuperkrosszban a 3. helyen végzett St. Louisban.

A jelen első számú kelet-európai motokrossz sztárja Tim Gajser számára nem teljesen ismeretlen a szuperkrossz, hiszen Európában már több viadalon ért el sikert. (Tavaly megnyerte az Arnhem Szuperkrosszt Hollandiában, míg szintén 2016-ban egy futamgyőzelemmel a 7. helyen végzett a Supermotocross Kupán Németországban.) Ennek ellenére mégis teljesen új lesz számára a most szombati Monster Energy Kupa, hiszen első ízben fog egy amerikai szuperkrossz pályán és versenyen motorozni. Igazi mély vízbe ugrik Gajser!