«

»

okt 17

Musquin, a milliomos

A világ legnagyobb összdíjazású motorkrossz versenyén, az amerikai Monster Energy Kupán két kétszeres világbajnok volt a középpontban. A szlovén Tim Gajser az első amerikai szuperkrossz viadalán indult, amely egy balesettel zárult. Míg a francia Marvin Musquin mindhárom futamot – a futamok 10 körből álltak – megnyerte, aminek köszönhetően 1 millió dollárral lett gazdagabb. (Hegyi András)

A kétszeres MX2-es világelső Musquinnek nagyszerű szezonja volt idén Amerikában. A gyári KTM-es előbb a 3. helyen végzett a 450-es szuperkrossz vb-n, majd a 450-es amerikai motokrossz sorozatban a 2. helyen zárt. Pedig térdsérüléssel bajlódott, amiért a Nemzetek Krosszát le is mondta. A 7. Monster Energy Kupán azonban már ott volt Las Vegasban, ahol ő lett a második milliomos. 2011-ben a 10-szeres amerikai bajnok Ryan Villopoto zsebelte be az 1 millió dollárt a 3 futamgyőzelmével. Ezt idén megismételte Musquin is. Méghozzá rekordokkal. Musquin az első francia győztes a Monster Energy Kupán, míg ő az első, aki nem japán motorral nyert, a negyedik nekifutásra tudott győzni. Az idei sikere előtt 2011-ben a 11., 2013-ban az 5., 2016-ban a 3. helyen végzett. Musquin jelenleg az első számú francia krosszos Amerikában, akinek egyre nagyobb lesz a hírneve. A két vb-címe mellett már van egy 250-es amerikai szuperkrossz bajnoki aranya, nyert már a Nemzetek Krosszán a francia válogatottal, diadalmaskodott a franciaországi Bercy Szuperkrosszon és az amerikai Red Bull Straight Rhythm viadalon is.

Gajser újonc volt a Monster Energy Kupán. Jeffrey Herlings után ő volt az újabb MXGP sztár, aki idén bemutatkozott Amerikában. Amíg azonban Herlings tarolt az amerikai motokrossz bajnokságban, addig Gajser bukott a Monster Energy Kupán. A gyári hondás régi álma teljesült azzal, hogy végre debütálhatott egy amerikai szuperkrossz eseményen. 2015-ben és 2016-ban is sérülések miatt mondta le az indulását. Gajser az edzésen a 6. időt szerezte meg. Az 1. futamot is jól kezdte. Jól rajtolt, a 3. helyen is motorozott. Ám a 7. körben, az 5. helyen haladva, balesetet szenvedett. Nem sérült meg komolyabban, de a 2. és a 3. futamot már nem vállalta.

7. Monster Energy Kupa
1. Musquin (FRA) KTM, 3 pont, 2. Anderson (USA) Husqvarna, 6 pont, 4. Wilson (GBR) Husqvarna, 11 pont.