«

»

dec 04

Szuperkrossz: Új bajnok

Január 6-án rajtol a legfontosabb amerikai motorkerékpáros versenysorozat, a 45. amerikai szuperkrossz bajnokság, amely 2008 óta egyet jelent a szuperkrossz világbajnoksággal is. (Hegyi András)

A széria két fontos újdonsággal startol. Miután a 9-szeres amerikai bajnok és a 4-szeres szuperkrossz világbajnok Ryan Dungey, a címvédő visszavonult, 2018-ban új bajnokot avatnak. A bajnokság még izgalmasabbá tétele érdekében radikálisan új szabályokat hoztak. Új a pontrendszer, rövidebb a verseny előtti kvalifikációs program, míg 3 helyszínen (Anaheim2, Atlanta, Minneapolis) a döntő 3 futamból áll majd.
Dungey visszavonulásával megnyílt a lehetőség legnagyobb ellenfelei előtt. A KTM Dungey visszavonulásával elvesztette a vezérkrosszosát, azonban az osztrák márka nagyon reménykedik abban, hogy a francia Marvin Musquin pótolni tudja majd az amerikai sztárt. Musquin fantasztikus volt a holtszezonban. Mindenidők legjobb holtszezonját nyújtotta. Megnyerte a Monster Energy Kupát, a Red Bull Straight Rhythm versenyt, a Bercy Szuperkrosszt és a Genfi Szuperkrosszt is. Musquin új társa a Suzukitól érkezett Broc Tickle. A gyári KTM idén már nem 3, hanem csak 2 fős.

A KTM-hez tartozó gyári Husqvarna csapat ellenben változatlan maradt. Jason Anderson társa Dean Wilson.
A gyári Kawasaki duó sem változott. Joshua Grant és Eli Tomac alkotják a zöldeket. Előzetesen Tomac lehet a legnagyobb riválisa Musquinnek. Tomac 2017-ben Dungey legnagyobb ellenfele volt, míg a 3-szoros amerikai bajnok 2017-ben már megnyerte a 450-es amerikai motokrossz bajnokságot.
A gyári Honda csapat is változatlan. Az aranyszárnyasoknál Cole Seely és a német Ken Roczen húzza a gázt. Roczen már annak is örülhet, hogy egyáltalán versenyezhet a 2017-es súlyos balesete után. Ugyan 2017 januárja óta nem versenyzett, azonban a 3-szoros amerikai bajnok Tomac és Musquin legnagyobb riválisa akar lenni.
A Suzukinál drasztikus változások történtek. Immár nem a legsikeresebb amerikai krosszos, a 16-szoros bajnok Ricky Carmichael alakulata képviseli a gyári Suzuki csapatot, hanem a JGRMX, ahol Justin Bogle társa Weston Peick.
A gyári Yamaha alakulat is átalakult. A legsikeresebb ausztrál krosszos, a 4-szeres amerikai bajnok Chad Reed távozott. Cooper Webb új társa Davi Millsaps, aki az előszezonban megsérült. A helyén az első 6 futamon a kétszeres amerikai bajnok Justin Barcia motorozik majd. A 36 éves Reed azonban az egész szezonban ott lesz a saját privát csapatában.

A 2018-as szuperkrossz vb menetrendje
Január 6. (Anaheim1)
Január 13. (Houston)
Január 20. (Anaheim2)
Január 27. (Glendale)
Február 3. (Oakland)
Február 10. (San Diego)
Február 17. (Arlington)
Február 24. (Tampa)
Március 3. (Atlanta)
Március 10. (Daytona)
Március 17. (St. Louis)
Március 24. (Indianapolis)
Április 7. (Seattle)
Április 14. (Minneapolis)
Április 21. (Foxborough)
Április 28. (Salt Lake City)
Május 5. (Las Vegas)