«

»

feb 07

Cairoli bekezdett

Az olasz legenda idén megpróbálja megszerezni a 10. vb-címét, amivel ugyebár befogná az örökranglistán a belga Stefan Evertset. A szezon rajtja nagyon jól sikerült a szicíliainak, hiszen az olasz bajnokság szezonnyitóján kettős győzelmet aratott a vb-menőkkel teletűzdelt mezőnyben. (Hegyi András)

Antonio Cairoli kiélvezte a 9. vb-címét. Ugyebár két sérülésekkel teli szezon után végre ismét világbajnok tudott lenni a gyári KTM-es. Azaz Cairoli két nagyon nehéz szezon után ismét a csúcsra jutott. Ez egyfelől hatalmas öröm, másrészről hatalmas felszabadulás is volt számára, aki ezzel mindenkinek bebizonyította, hogy ő még mindig a világ legjobbja. A 9. vb-címe után pedig sokáig élvezte a siker ízét. Szórakozott, a szenvedélyeinek hódolhatott, kikapcsolódhatott, végre a magán életét is kiélvezhette, emellett a 9. vb-címével járó kötelező hivatalos programoknak is eleget kellett tennie. Azaz nagyon zsúfolt volt a programja.

Előbb hosszú évek várakozásai után végre megházasodott, amely után Dél-Afrikába ment nászútra. De részt vett egy MotoGP teszten is a KTM nyergében. Ezt követően két rali versenyen is indult Olaszországban, Monzában az előkelő 4. helyen végzett, míg Bolognában a 6. helyen zárt. De szorított időt a másik szenvedélyére, a labdarúgásra is, kispályás meccseken szerepelt. Emellett a szurkolóival is kiélvezte a 9. vb-címét. Szülővárosában, a szicíliai Pattiban hatalmas mulatsággal ünnepelte meg a 9. vb-aranyát.

Aztán december elején ismét a motorozásra, az edzésekre, a tesztelésekre, a felkészülésre kezdett el koncentrálni. Ugyan újévkor tartott egy kisebb szünetet, elment snowboardozni az észak-olaszországi Sestrierébe, ám a legtöbb idejét már ismét a motokrossz törtötte ki. Előbb tesztelt a csapata, a De Carli Racing saját pályáján, a Rómához közeli Malagrottában, majd átköltözött Szardínia szigetére, ahol egész januárban tesztelt. Három pályán, Baccalamanzában, Villamarban és Riola Sardoban krosszozott folyamatosan.

Cairoli immár évek óta elsősorban Szardínián készül fel a szezonokra. Riola Sardo pedig az Olasz Nemzetközi Bajnokság első fordulójának a helyszíne is volt, ahol az esőtől keménnyé vált homokon nagyon bekezdett.
Pedig nagyon erős mezőny gyűlt össze a 2018-as szezonnyitón. A tavalyi MXGP vb első 20 helyezettje közül 14 krosszos ott volt Szardínián. Cairoli ellenfele volt Jeffrey Herlings, Jeremy Van Horebeek, Romain Febvre, Gautier Paulin, Max Nagl – debütált a TM-mel – , Max Anstie, Tanel Leok, Shaun Simspon, Alessandro Lupino, Jordi Tixier, José Butron, Arminas Jasikonis – debütált a Hondával – és Glenn Coldenhoff is. De a szezonnyitón ott volt Pauls Jonass és Jeremy Seewer is, aki debütált az MXGP-ben. A nagy nevek közül csak Tim Gajser és Clement Desalle hiányzott. Azaz az olasz szezonnyitó egy vb-nagydíjnak is betudható volt.

A nagyon erős mezőnyben pedig Cairoli magasan kiemelkedett. Előbb fölényesen a legjobb volt az időmérőn. Majd az MX1 döntőjében szintén nem volt ellenfele. A 16 körös futamban rajt-cél győzelmet jegyzett, övé volt a leggyorsabb köridő és közel 20 másodperces előnnyel diadalmaskodott. A szuperfináléban, a Supercampione döntőben – a 20-20 legjobb MX1-es és MX2-es krosszos együtt párbajozik egymással – valamivel kisebb volt Cairoli fölénye. Megint elhozta a startot, ismét megmotorozta a legjobb időt, ám két körben nem ő vezetett. A verseny közepén visszacsúszott a 3. helyig, Max Anstie és Romain Febvre mögé. Cairoli hozta a taktikáját. Kicsit pihent, majd ismét támadott, pár körig csatázott Anstieval, majd elhúzott és több mint 3 másodperces előnnyel nyert a 16 körös futamban.

Cairoli tehát nagyon magabiztosan kezdte a 2018-as szezont. Ám jól tudja, hogy még fejlődnie kell a vb előtt. A saját bevallása szerint a 2. futamban elfáradt, míg a 3 fordulós olasz bajnokságban elsősorban tesztelni akarja még a 450-es KTM-jét.