«

»

feb 13

Roczent pénteken műtik

A 3-szoros amerikai bajnoknak a legrosszabb forgatókönyv jutott a 6. fordulóbeli balesete után. Operáció vár a gyári hondásra. Valószínűleg idén sem lesz bajnok a 450-es szuperkrosszban. (Hegyi András)

A német sztár hondás karriere eddig majdnem teljesen a sérülésekről szólt. Tavaly két győzelemmel nyitott, ám utána elsősorban a sérülések kapcsán volt beszédtéma Roczen. A tavaly januári szörnyű bukása után 11 műtéten esett át és közel egy évet kihagyni kényszerült. Idén pedig csak az első 5 versenyt élte túl sérülés nélkül. Azonban 2017-tel ellentétben győzelemre nem volt képes. A 6. fordulóban aztán a jobb keze beszorult a gyári yamahás Cooper Webb motorjának a lengővillája és a hátsó kereke közé. Ugyan nem olyan súlyos a sérülése, mint a tavalyi – 2017-ben szinte szétroncsolódott a bal karja, kézfejtől lapockáig – , azonban a műtétet most sem úszta meg. Ugyanaz a sebész műti majd meg, mint aki tavaly is elvégezte az operációkat rajta. A műtét után pedig teljesen bizonytalan visszatérésének az időpontja. Lehet, hogy pár verseny után viszontláthatjuk. De az is lehet, hogy csak a Nationalre tér vissza. Az viszont nagyon valószínű, hogy idén sem lesz bajnok a királykategóriás szuperkrosszban. A legfontosabb amerikai sorozatban.

Roczen tehát 2015 és 2017 után ismét megsérült a 450-es szuperkrosszban. A mostani azonban mégis más. Két egymás utáni idényben most sérült meg először. Hatalmas teher van rajta, hiszen a Honda azért igazolta őt, hogy véget vessen az aranyszárnyasok másfél évtizedes nyeretlenségi sorozatának Amerikában. Roczen egyelőre pedig nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Eddig 9 versenyen szerepelt Hondával. Kétszer győzött, másik 3 viadalon dobogóra állt, míg kétszer komolyabban megsérült. Tavaly csak a 20. helyen végzett a 450-es szuperkrosszban. A 450-es Nationalben nem vett részt. Míg idén a 6. fordulóban ismét kidőlt a szuperkrosszban. Biztos, hogy valamennyi versenyt ki kell hagynia. Azaz a bajnoki esélyei egy csapásra lecsökkentek. Ez két dolgot jelent. Vagy Roczen visszatér a részsikerek kedvéért, kockáztatva azonban az újbóli sérülés lehetőségét. Vagy pedig a Honda-Roczen páros vár és teljesen egészségesen megpróbálják megnyerni a 450-es amerikai motokrossz bajnoki címet. Ez utóbbi forgatókönyv tűnhet az ésszerűbbnek. Roczen kétszeres 450-es National bajnok, azaz ő versenyképesebb a 450-es motokrosszban, mint a 450-es szuperkrosszban. Egy esetleges bajnoki címmel pedig azonnal egy legendás hondás lehetne, hiszen ő lenne az első hondás bajnok a 450-es Nationalben 2004 óta.