«

»

ápr 12

Prado

A 9-szeres világbajnok Antonio Cairoli elégedetlen lehet a saját teljesítményével. Az olasz legenda az idei 4. nagydíjon elmaradt a várakozásoktól, hiszen hazai pályán az idei leggyengébb eredményét érte el. Csak a 3. helyen végzett. Az új edzőpartnerével, az új tanítványával, a 17 éves spanyol Jorge Pradoval viszont nagyon elégedett lehet. (Hegyi András)

Az MX2 spanyol sztárja Prado idén új életet kezdett. Immár nem Belgiumban edz és nem az 5-szörös világbajnok Joel Smets irányítja a felkészülését. Elköltözött Olaszországba, ahol a De Carli csapatnál immár Cairolival végzi a felkészülését. Az előszezon nem sikerült Pradonak, mivel eltörte az egyik könyökét. Ez a sérülés rányomta a bélyegét a felkészülésére. Az idénynyitón csak a 11. helyen végzett. Aztán egyre gyorsabb lett. A 2. és a 3. fordulóban is a 2. helyen végzett. A 4. fordulóban, a Trentino GP-n Olaszországban viszont már győzni tudott. Megszerezte az idei első futamgyőzelmét, majd begyűjtötte a karriere 4. nagydíjgyőzelmét is. Prado a sikerével a tabellán feljött az összetett 2. helyére. Egyértelműen ő tűnik a lett Pauls Jonass legnagyobb ellenfelének. A Trentino GP egyébként Prado kedvenc versenye, hiszen tavaly itt szerezte meg a karriere első nagydíjgyőzelmét.

Az egykori 65 köbcentis junior világbajnok és 3-szoros Európa-bajnok Prado a győzelmével több spanyol rekordot is beállított. Jonathan Barragan mellett ő a második spanyol, aki 2 idényben is nagydíjgyőzelemre volt képes. Barragan 2008-ban és 2009-ben volt nagydíjgyőztes. Míg Prado megszerezte a spanyolok 20. nagydíjgyőzelmét a motokrossz vb történetében. Az első spanyol GP-diadal 2002-ben született meg, Javier Garcia Vico megnyerte az 500-as Orosz Nagydíjat. A legtöbb nagydíjgyőzelmet Barragan és Carlos Campano gyűjtötte, fejenként 7-7 nagydíjgyőzelmet jegyeztek. Míg Campano az egyetlen spanyol világbajnok, 2010-ben az MX3-ban volt világelső.

A spanyol nagydíjgyőztesek
Jonathan Barragan 7 nagydíjgyőzelem
Carlos Campano 7
Jorge Prado 4
Alvaro Lozano 1
Javier Garcia Vico 1