«

»

ápr 13

Tomac: 19 győzelem

Eli Tomac idén a győzelmek tekintetében túlszárnyalta Jean-Michel Bayle-t, Mark Barnettet, Jeff Stantont és Kevin Windhamet. A 13. fordulóban pedig utolérte a legendás Damon Bradshaw-t is. Immár Tomac is 19 győzelemmel rendelkezik a királykategóriás szuperkrosszban. (Hegyi András)

A 19-es szám hírhedt is, hiszen ez a legnagyobb szám, amivel valaki nem tudott bajnok lenni. Tomac bajnok lesz valaha? Tavaly nagyon közel került hozzá, ellenben idén sokkal nehezebb dolga van, hiszen 4 fordulóval a bajnokság vége előtt 68 pont a hátránya.

Bradshaw
Mindenidők egyik legnagyobb tehetségének tartották a még mindig csak 46 éves Damon Bradshaw-t. 1989-ben újoncként 17 évesen azonnal megnyerte a Keleti-parti 125-ös szuperkrossz bajnokságot. Ami nem mellesleg a Yamaha első kiskategóriás szuperkrossz bajnoki címe is volt. Bradshaw a királykategóriás szuperkrosszban is letette a névjegyét 1989-ben. Egyetlen versenyen indult és a 3. helyen végzett. Azaz óriási várakozás előzte meg az 1990-es bemutatkozását. Ami azonban csak részben sikerült. Az 1990-es szezonnyitón, azaz a 2. királykategóriás szuperkrossz viadalán már győzni tudott. Utána viszont már nem minden sikerült ilyen simán Damon Bradshaw-nak. A Keleti Szörny nagy sztárrá vált, azonban mégsem szupersztárrá. Bradshaw 1989 és 1997 között versenyzett a királykategóriás szuperkrosszban, ahol összesen 95 versenyen vett részt. Azonban csak 4 szezonban tudott diadalmaskodni, 1990 és 1993 között minden szezonban nyert. Az utolsó, 19. sikerét az 58. viadalán aratta. Bradshaw csak Yamahával nyert. Ő a Yamaha sztárjai közül a legnagyobb vesztesnek számít. Elég két másik yamahást megemlíteni, hogy miért vesztes Bradshaw. Bob Hurrikán Hannah 20-szor nyert Yamahával és 3 bajnoki címre is képes volt. James Bubba Stewart ugyanúgy 19-szer diadalmaskodott a Yamahával, azonban ő 2009-ben bajnok volt. Bradshaw viszont egyszer sem. 1991-ben és 1992-ben a 2. helyen végzett az összetettben.

Tomac
Eli Tomac egyre inkább kezd hasonlítani Bradshaw-ra. 2017-ben Tomac megismételte Bradshaw 1992-es szezonját. 1992-ben Bradshaw a 9 győzelme ellenére sem lett bajnok, az utolsó fordulóban vesztette el a bajnoki címet. 2017-ben Tomac is 9-szer diadalmaskodott, ám ő sem lett bajnok, ő is az utolsó fordulóban vesztett. Most szombaton pedig Tomac befogta Bradshawt a győzelmek számát illetően is. Bradshaw-val együtt immár Tomac is az a versenyző, akinek a legtöbb győzelme van azok között a krosszosok között, akik sosem voltak bajnokok a szuperkrossz királykategóriájában. Tomac és Bradshaw között egyre több a hasonlóság. Főleg a kiegyensúlyozatlanság miatt. Bradshaw is az volt, ahogyan Tomac is az. Tomac formáját és tudását látva, biztosan győzni fog még, azaz akár már idén ő lehet az a rekorder, akinek a legtöbb győzelme van bajnoki cím nélkül. Tomac azonban csak akkor lehet bajnok bárki ellen, ha végre kiegyensúlyozottá tud válni.