«

»

ápr 17

Herlings 10. győzelme a királykategóriában

A holland sztár bukott is, de mégis kettős győzelmet aratott. (Hegyi András)

Sok nagynevű motokrosszos akkor vált igazán sztárrá, amikor a kiskategóriából felköltözött a királykategóriába. Elég megemlíteni pár nevet. Ricky Carmichael, Jeremy McGrath, Stefan Everts, Ryan Dungey, Ryan Villopoto és Antonio Cairoli mind-mind azt követően váltak legendákká, hogy felköltöztek a királykategóriába. Az MXGP éllovasa, Jeffrey Herlings is úgy tűnik, hogy erre az útra léphet. A 24. királykategóriás nagydíján bezsebelte a 10. királykategóriás nagydíjgyőzelmét. Ami azt is jelenti, hogy sokkal hamarabb ért el a 10. GP-diadalához, mint az MX2-ben, ahol ugyebár abszolút rekordernek számít.

A 2004 óta létező MX1/MXGP kategóriában eddig 30 nagydíjgyőztest avattak. A legsikeresebb Cairoli a maga 60 nagydíjgyőzelmével. Míg 7 krosszos tudott legalább 10 nagydíjgyőzelemig elérni. Cairoli és Herlings mellett Stefan Everts (35 nagydíjgyőzelem), Joshua Coppins (11), Clement Desalle (22), Romain Febvre (11) és Tim Gajser (10) volt még képes legalább 10 nagydíjgyőzelemre. A leghamarabb Everts szerezte meg a 10. nagydíjgyőzelmét. A 2. idényében, a 20. nagydíján ünnepelhette a 10. sikerét. Evertset Febvre követi, a francia a 2. idényében, a 21. nagydíján gyűjtötte be a 10. elsőségét. Utánuk jön Herlings. Herlings ugyebár idén másodéves az MXGP-ben, ahol a Portugál GP a 24. nagydíja volt.

Azaz Herlings egyelőre eredményesebb, mint az MX2-ben. A kiskategóriában ugyanis a 3. szezonjában és a 31. nagydíján szerezte meg a 10. nagydíjgyőzelmét. Az MX2-ben összesen 61. nagydíjgyőzelmet aratott.