«

»

ápr 20

Idén sem bajnok a Honda

A Hondának idén sem sikerült. A szuperkrossz királykategóriájának a legsikeresebb márkája immár 15 éve nem képes a bajnoki címre. (Hegyi András)
Justin Brayton az elmúlt szombaton a 14. fordulóban a 4. helyen végzett. Ez pedig azt jelentette, hogy 3 fordulóval a bajnokság befejezése előtt a Honda immár nem lehet bajnok. Azaz a királykategóriás szuperkrossz legsikeresebb márkája – 15 bajnoki cím, 212 győzelem – idén sem tudta megszakítani a nyeretlenségi sorozatát, amely immár 2003 óta tart. 15 évvel ezelőtt Ricky Carmichael volt az utolsó hondás bajnok.
A Hondának idén felemás szezonja volt. A gyári hondások, Ken Roczen és Cole Seely már februárban megsérültek. Roczen a 6. fordulóban súlyos kézsérülést szenvedett, míg Seelynek a 8. fordulóban eltört a keresztcsontja és a medencecsontja. Egy veterán hondás, a privát hondás csapatban versenyző Brayton ellenben nagyszerű volt. Közel 34 évesen ő lett a legidősebb győztes, míg ő várt a legtovább az első győzelmére is, hiszen a 131. viadalán diadalmaskodott első ízben. Brayton a sikereivel elérte, hogy a mezőny legjobb hondása lett idén.
A bajnoki cím nélküli időszakok márkánként
Suzuki
A legtöbb időt a Suzuki várt arra, hogy ismét bajnok legyen. 1981-ben Mark Barnett vezette bajnoki címre a Suzukit, amelynek ezután 24 évet kellett várnia az újabb bajnoki címre. 2005-ben Ricky Carmichael megérkezett a Suzukihoz és azonnal bajnoki címmel ajándékozta meg a Suzukit. A Suzuki eddig 4-szer volt bajnok.
Yamaha
A Yamahánál is egy szupersztár vetett véget a böjtnek. Mike Bell 1980-ban volt bajnok a Yamahával, amelynek 18 évet kellett várnia ezután az újabb bajnoki címre, amelyet Jeremy McGrath szállított 1998-ban. McGrath 1998-ban igazolt a Yamahához és azonnal bajnok is lett vele. A Yamaha 11 bajnoki címmel büszkélkedhet.
Kawasaki
A zöldek leghosszabb nyeretlenségi szériája 10 év volt. 1987-ben Jeff Ward volt a bajnok a Kawa nyergében, amely után 1997-ben lett ismét bajnok a Kawasaki Jeff Emig jóvoltából, aki megszakította McGrath négy éven át tartó menetelését. A Kawasaki összesen 10 bajnoki címet szerzett.
Honda
Amikor McGrath 1996-ban szakított a Hondával, azt mondta, hogy a Honda sosem lesz nélküle ismét bajnok. Nos, Carmichael 6 évvel később bajnoki címhez segítette a Hondát. De amióta 2004-ben Carmichael elhagyta a Hondát, a Honda tényleg nem képes a bajnoki címre. Egyértelműen az a nagy kérdés, hogy mikor szakad meg végre a Honda egyre hosszabb bajnoki cím nélküli időszaka? Mikor lesz meg a Honda 16. bajnoki címe a szuperkrossz királykategóriájában?