«

»

máj 16

A dán reménység

Immár Thomas Kjer Olsen a legtöbbszörös dán nagydíjgyőztes a világbajnokságon. 2017 után ismét megnyerte a Lett Nagydíjat. (Hegyi András)

A dán motokrosszban nagyon sokáig Brian Jörgensen volt az etalon. 1957 és 2016 között ő volt a legsikeresebb dán krosszos a világbajnokságon, ő volt az egyetlen dán nagydíjgyőztes. Tavaly óta viszont ezt az etalon szerepet lassan átveszi Thomas Kjer Olsen, aki a Lett Nagydíjon Jörgensen két rekordját is átadta a múltnak.

2017-ben Olsen Jörgensen mellett a második dán nagydíjgyőztes lett, míg Olsen lett az első dán, aki az összetettben a legjobb háromban végzett. Az MX2-ben vb-harmadik lett. Idén a 21 éves gyári husqvarnás Olsen felgyorsult tavalyhoz képest. Sokkal kiegyensúlyozottabb lett. Ismét egy-egy 1. és 2. hellyel megnyerte a Lett Nagydíjat, ami az idei 5. dobogója immár. 2017-ben csak egyetlen dobogóra volt képes. Olsen a lettországi sikerével a nagydíjgyőzelmek tekintetében immár a legeredményesebb dán lett, megelőzte Jörgensent. Míg a szezonbeli dobogók tekintetében is jobb immár Jörgensennél. Jörgensen 2003-ban szerezte meg a legtöbb dobogót, a MotocrossGP-ben 4 érmet gyűjtött össze.

Thomas Kjer Olsen a lettországi sikerével – nem csak az idei első nagydíjgyőzelmét, hanem az idei első futamgyőzelmét is megszerezte – véget vetett a gyári KTM duó, Pauls Jonass és Jorge Prado idei egyeduralmának, amivel egyértelműen jelezte, hogy csatázni akar ellenük a vb-címért. Olsennek van esélye, hiszen egyelőre ugyanolyan kiegyensúlyozott, mint a két gyári KTM-es. Hiszen Jonasshoz és Pradohoz hasonlóan Olsen is 5 dobogóra volt képes az első 7 fordulóban.