«

»

jún 08

Cairoli a Formula-1-ben

Szerda délután a 9-szeres világbajnok életében először egy Formula-1-es autót tesztelhetett. (Hegyi András)

Amikor tavaly Antonio Cairoli megnyerte a 9. vb-címét, a főszponzora, az osztrák Red Bull megajándékozta őt egy exkluzív Formula-1-es teszt lehetőségével. Erre a tesztre az elmúlt szerdán került sor az ausztriai Red Bull Ringen Zeltwegben. A teszt előtt egy héttel az angliai Milton Keynesben, a Formula-1-es Red Bull Racing Team központjában is járt a gyári KTM-es Cairoli, aki szimulátoros teszten vett részt, üléspróbát vettek rajta, míg megtanulta az F-1-es autó kezelőszerveit is.

Szerda délután Cairoli előbb egy 530 lóerős Formula Renault 3.5 autóval kezdett, majd átült a 2012-es Formula-1-es világbajnok autóba, a több mint 750 lóerős Red Bull RB8-ba. Amellyel összesen 20 kört tett meg. Cairoli segítője a korábbi F-1-es sztár, az ausztrál Mark Webber volt. Cairoli folyamatosan gyorsult fel, a legjobb köre 1:17.1 volt. (A Formula-1-es pályacsúcs 1:07.4, amit a 4-szeres világbajnok Lewis Hamilton tart.) Cairoli nagyon élvezte az F-1 semmihez sem hasonlítható élményét, azonban mégis azt mondta, hogy a motokrossz marad számára az első számú szerelem.

„Először is köszönetet akarok mondani a Red Bullnak ezért a fantasztikus lehetőségért. Csak néhány embernek van arra a lehetősége, hogy átélhesse ezt az élményt. Nagyon boldog vagyok, hogy megadatott nekem ez a lehetőség. Főleg az autó hihetetlen technikája, gyorsulása, ereje és a határtalan fékereje kápráztatott el. Ugyan nem volt elég időm megtanulni a pályát és egészen másképp kellett vezessek, mint a motokrosszban és a raliban, mégis egy hihetetlen adrenalin löketet éreztem. Az F-1-es autóban a legnehezebb az volt, hogy a kokpitben nagyon nehezen lehetett csak mozogni a minél nagyobb stabilitás érdekében. Ez nagyon messze van attól a szabadságérzéstől, amit a krossz motor tud nyújtani.” – nyilatkozta Cairoli.