«

»

jún 16

Herlings megsérült!

Az elmúlt szerdán az MXGP toronymagas éllovasa egy edzés közben balesetet szenvedett. Eltört a jobb kulcscsontja és két bordája. Műteni kellett, kihagyja a most hétvégi 11. nagydíjat Olaszországban. Új világbajnokság kezdődött! (Hegyi András)

Véget ért a 3-szoros világbajnok holland Jeffrey Herlings menetelése. Tavaly augusztus óta a gyári KTM-es Herlings tarolt. A világbajnokságon, az amerikai bajnokságban és a Nemzetek Krosszán is. Herlings a 450-es Nationalben debütált és kettős futamgyőzelemmel mutatkozott be Amerikában. A Nemzetek Krosszán megnyerte az Open kategóriát egy-egy 1. és 2. hellyel, neki köszönhetően a holland válogatott 2016 után újra a 2. helyen végzett. Míg a világbajnokságon, az MXGP-ben az elmúlt 16 nagydíjon 13 alkalommal Herlings diadalmaskodott. Tavaly az utolsó 6 nagydíjból 5 viadalon ő volt a legjobb, míg idén a vb első felében, az első 10 nagydíjon 8 győzelmet aratott, 62 pontos előnyre tett szert a 9-szeres világbajnok Antonio Cairoli ellenében. Úgy tűnt, hogy már csak saját maga vesztheti el a vb-t. Így is történt. Hiszen június 13-án szerdán váratlanul megsérült, aminek a révén biztos, hogy az MXGP második félideje, a második 10 nagydíj egészen más lesz, mint amilyen az első volt.

Herlings a szokásos edzéseit végezte a hollandiai Berghemben, amely pályát úgy ismeri, mint a tenyerét. Azonban mégis bekövetkezett a legrosszabb, az elmúlt szerdán bukott. Rásérült a korábban már műtött jobb vállára, míg két bordája is eltört. Azonnal megoperálták, a minél hatékonyabb és gyorsabb gyógyulás érdekében egy újabb fémlapot helyeztek el a jobb kulcscsontján. A sérülése miatt az MXGP karriere alatt először kihagyni kényszerül egy nagydíjat, most hétvégén nem lesz ott Ottobianoban, a Lombardiai Nagydíjon. Míg azt sem lehet tudni, hogy mikor térhet vissza. Természetesen a holland sztár már a jövő héten motorra akar ülni és a július 1-jei 12. fordulóban Indonéziában már ott akar lenni. Herlingset ismerve ott lehet Indonéziában, azonban akármi közbe jöhet. De a legfőbb kérdés az, hogy mikor tud ismét olyan formában motorozni, mint az első 10 nagydíjon?

Herlings számára nem ismeretlen a sérülés, hiszen az MX2-ben már több komolyabb sérülése is volt, amiért világbajnoki címeket is elbukott. 2010-ben, 2014-ben és 2015-ben volt már súlyos sérülése. 2014-ben és 2015-ben pedig megnyertnek hitt vb-aranyakat vesztett el a sérülése miatt.
Herlings sérülésével elsősorban csapattársa, Antonio Cairoli kerülhet helyzetbe, hiszen ő volt idén az első számú riválisa. Cairoli Ottobiano után alaposan felzárkózhat Herlings mögé a tabellán. Ha az olasz legenda idén másodszorra kettős futamgyőzelmet aratna, akkor csak 12 ponttal lenne lemaradva Herlings mögött. Azaz egy vadonatúj forgatókönyvű MXGP kezdődne el. Cairoli tehát óriási lehetőséget kapott. Egyébként Cairoli idén folyamatosan azt nyilatkozta le, hogy minden idők leghosszabb világbajnokságán elsősorban a kiegyensúlyozottság fog számítani, hiszen a 20 fordulós vb-n bármi megtörténhet. Most úgy látszik, hogy Cairolinak akár igaza is lehet.

Jeffrey Herlings súlyos sérülései a világbajnokságon

2010
Herlings 2010-ben újonc volt a vb-n és azonnal sztár lett belőle. Futamgyőzelmeket és nagydíjgyőzelmeket aratott az MX2-ben. Azért küzdött, hogy az első szezonjában azonnal beférjen az összetettben az első 3-ba. Azonban a 15 fordulós vb 12. fordulójában a Cseh Nagydíjon Loketben a 2. futamban bukott. Súlyos vállsérülést szenvedett, azonnal műteni kellett. Kihagyta az utolsó 3 nagydíjat.

2014
Négy évvel ezelőtt az első 13 fordulóban Herlings tarolt. 12 nagydíjgyőzelmet jegyzett és az összetettben 145 pontos előnyre tett szert. A 14. fordulóban már csak 5 pont hiányzott neki ahhoz, hogy megszerezze az egymás utáni 3. vb-aranyát. Azonban 4 fordulóval a vb befejezése előtt durván megsérült. 2014. július 21-én a belgiumi Genkben Stefan Everts jótékonysági viadalán egy 85 köbcentis gép nyergében balesetet szenvedett. Eltört a bal combcsontja. Ezután kihagyott 3 fordulót, a szezonzárón viszont az óriási fájdalmai ellenére is ott volt 8 héttel a combtörése után. Csak 4 ponttal maradt le a vb-címről. Herlings presztízse hatalmasat nőtt mindenki szemében.

2015
Herlings kiegyensúlyozatlan formában motorozott 2015-ben. Ennek ellenére az első 9 fordulóban 4 nagydíjgyőzelmet aratott, míg az összetettben 139 pontos előnyre tett szert éllovasként. Ezután viszont folyamatosan megsérült. A Német GP-n kulcscsonttörést szenvedett. A Svéd GP-n ujjsérülést szenvedett, amiért kihagyta a Lett GP-t is. Míg a Cseh GP-n traumás csípőfutamot szenvedett, amely végleg megpecsételte a szezonját. Herlings a 18 fordulós vb utolsó 7 nagydíján már nem indult a döntőkben, Loketben a kvalifikációs versenyen sérült meg, amiért végül csak a 7. helyen végzett az MX2 összetettjében.

2018
Jeffrey Herlings jól ismeri a kulcscsonttörést, hiszen többször tört már el a válla. Míg azt is jól tudja, hogy akár gyorsan is fel tud épülni belőle. A kulcscsonttörés a többi töréshez képest gyorsan gyógyul. Míg az sem ritka, hogy valaki frissen műtött vállal is vállalja a versenyzést. Herlings erre a legjobb példa. 2015-ben a Német GP-n június 21-én kulcscsonttörést szenvedett, amiért június 22-én meg is műtötték. 10 nappal a műtétje után pedig már motorozott is. Míg július 4-én már megnyerte a Svéd GP kvalifikációs versenyét is, július 5-én pedig ott volt a Svéd Nagydíj versenyein és megnyerte az 1. futamot is. 14 nappal a kulcscsonttörése után nyert! Pontosan ilyen gyors gyógyulásban bízik idén is Herlings.