«

»

jún 18

Prado 8. nagydíjgyőzelme

Immár a 17 éves tininek van a spanyolok közül a legtöbb nagydíjgyőzelme.
(Hegyi András)

Jorge Pradonak idén nagyon jót tett, hogy Belgiumból Olaszországba költözött és immár Antonio Cairoli tanítványa lett a De Carli csapatban. Prado nagyon felgyorsult, nagyon jól bírja immár a hőséget is, aminek köszönhetően átírja a spanyol rekordokat és a vb-címért csatázhat az MX2-ben.
2017-ben Prado az olaszországi Ottobianoban, a hatalmas forróságban és páratartalomban csak szenvedett. Az 1. futamban annyira elfáradt, hogy csak a 18. helyen végzett és az orvosi szobában kötött ki. Míg annyira ki is száradt, hogy az orvosok nem engedték rajthoz állni a 2. futamban. Idén viszont egy egészen más Pradot láthattunk Ottobianoban, ahol idén is jóval 30 fok feletti volt a hőmérséklet. Prado egy-egy 2. és 1. hellyel megnyerte a nagydíjat. Amely Prado idei 5. nagydíjgyőzelme.

A gyári KTM-es két fontos dolgot ért el a sikerével. Idén először 10 pont alá csökkentette az összetettbeli hátrányát az éllovas Pauls Jonass mögött. A tavalyi világbajnok idén 45 ponttal is vezetett a csapattársa előtt, azonban Ottobiano után Prado hátránya már csak 9 pont. Azaz nagyon szorossá vált az MX2-es vb.
Míg Ottobianoban Prado átírta a spanyol motokrossz történetét. A nagydíjgyőzelmek tekintetében immár Prado a legeredményesebb spanyol az 1957 óta létező vb-n. Prado immár 8 nagydíjgyőzelemmel rendelkezik, azaz a spanyol örök ranglistán megelőzte Jonathan Barragant és Carlos Campanot, akik a karrierük alatt 7 GP-elsőségre voltak képesek. Míg Prado az első spanyol lett, aki egyazon kategóriában 8 nagydíjgyőzelmet jegyzett. Campano az MX3-ban 7 nagydíjgyőzelemre volt képes.

Prado 8 nagydíjgyőzelem
A korábbi 65-ös világbajnok és Európa-bajnok, valamint 125-ös Eb-bajnok Prado 2016-ban mutatkozott be az MX2-es vb-n, ahol két éve 3 nagydíjon indult. 2017-ben 3 nagydíjgyőzelmet aratott az első teljes idényében. Míg idén már 5 nagydíjgyőzelemnél jár.

Jonathan 7 nagydíjgyőzelem
Jonathan Barragan az egyetlen spanyol, aki győzni tudott a királykategóriában, az MX1-ben. Barragan 2003 és 2013 között 11 idényben szerepelt a vb-n, ahol versenyzett a 125-ben, az MX2-ben, az MX1-ben és az MX3-ban is, és ahol 7 nagydíjgyőzelemre volt képes. Barragan 6-szor az MX1-ben, egyszer az MX3-ban diadalmaskodott.

Campano 7 nagydíjgyőzelem
Carlos Campano az egyetlen spanyol motokrossz világbajnok. 2004 és 2011 között szerepelt a vb-n, ahol az MX2-ben, az MX1-ben és az MX3-ban húzta a gázt. 2010-ben az MX3-ban lett világbajnok. Az MX3-ban 7 nagydíjgyőzelmet aratott.