«

»

Júl 03

Francia dupla

Ferrandis először nyert Amerikában, Musquin legyőzte Tomacot. (Hegyi András)

Nagyon nagy napjuk volt a National 6. fordulójában a francia motokrosszosoknak. Az 1972 óta létező amerikai motokrossz bajnokságban 2. alkalommal fordult elő, hogy egy fordulóban 2 kategóriában is francia győzelem szülessen. 2000. július 2-án, szintén a 6. fordulóban, a Michigan-állambeli RedBudban Sebastien Tortelli az egykori 250-ben, míg Stephane Roncada az egykori 125-ben diadalmaskodott. 18 évvel később a Massachusetts-állambeli Southwickben ismét kétszer hangzott fel a francia himnusz. Dylan Ferrandis a 250-ben, míg Marvin Musquin a 450-ben győzött. Mindkettőjük emlékezetes győzelmet aratott. Ferrandis első ízben diadalmaskodott az USA-ban, míg Musquin véget vetett Eli Tomac győzelmi sorozatának.

Francia nap volt az elmúlt szombat. Southwick 37. alkalommal fogadta az amerikai motokrossz bajnokságot – első ízben 1976-ban látogatott el a sorozat a leghíresebb amerikai homokos pályára. Southwickben 1976 és 2017 között egyetlen francia siker sem született. Idén viszont kettő is.
Ferrandis tavaly érkezett meg Amerikába. A szuperkrosszban és a motokrosszban is képes volt érmekre. Azonban győzni csak most szombaton tudott. A 24 éves Ferrandis egy súlyos sérülés után tért vissza – a szuperkrosszban eltört a keze valamint arcsérülést szenvedett. A visszatérése sikeres volt, hiszen az idei 3. motokrossz versenyén megszerezte az első amerikai diadalát. Ferrandis a 14. amerikai motokrossz viadalán nyert először.
Az 5. francia lett, aki győzni tudott a 125/250 Nationalben. Stephane Roncada és Christophe Pourcel mellett ő a 3. francia, aki Yamahával tudott nyerni a 125/250 Nationalben. Ferrandis révén 2015 után született ismét francia győzelem a kiskategóriás amerikai motokrossz bajnokságban. Míg a 7. francia krosszos, aki a motokrossz világbajnokságon és az amerikai motokrossz bajnokságban is nyerni tudott. Ferrandis 2012 és 2016 között versenyzett az MX2-es vb-n, ahol 2 nagydíjgyőzelemre volt képes. Míg Marvin Musquin és David Vuillemin mellett Ferrandis a 3. francia, aki elmondhatja magáról, hogy nyert a vb-n és Amerikában, valamint csapat vb-címmel is büszkélkedhet. Ferrandis 2014-ben volt tagja a győztes francia válogatottnak a Nemzetek Krosszán.
Marvin Musquin is nagyon elégedett lehet. A szuperkrossz után végre a motokrosszban is győzni tudott. Nem is akárhogyan, hiszen a bombaformában lévő gyári kawasakis Eli Tomac győzelmi sorozatának vetett véget. Tomac ugyebár az első 5 fordulóban verhetetlen volt. Musquin a karriere 5. sikerét aratta a 450-es Nationalben. 2017-ben 4 győzelmet aratott. Musquin révén ez a 10. szezon a 250/450 Nationalben, hogy francia győzelem szülessen. Sebastien Tortelli, David Vuillemin és Jean-Michel Bayle mellett Musquin a 4. francia, aki legalább 2 idényben tudott nyerni a 250/450 Nationalben.

Francia győztesek a 125/250 Nationalben
Marvin Musquin 8 győzelem
Christophe Pourcel 7
Stephane Roncada 4
Jean-Michel Bayle 3
Dylan Ferrandis 1

Francia krosszosok, aki mind a motokrossz világbajnokságon, mind az amerikai motokrossz bajnokságban nyertek
Jean-Michel Bayle
Marvin Musquin
Christophe Pourcel
Mickael Pichon
Sebastien Tortelli
David Vuillemin
Dylan Ferrandis