«

»

Júl 23

Prado az MX2 első spanyol éllovasa

A Cseh GP-n Loketben a spanyol Jorge Prado megszerezte az idei 7. nagydíjgyőzelmét, amivel hosszú üldözés után végre megelőzte a tabella élén a csapattársát, a tavalyi világbajnok Pauls Jonasst. Prado az első spanyol krosszos, aki vezet a 2004 óta létező MX2-ben. (Hegyi András)

A 17 éves Jorge Prado nagyon felgyorsult a nyár folyamán. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy idén sokkal jobban bírja a meleget, valamint sokkal versenyképesebb lett a kemény pályákon. Ugyebár 2016-ban Prado homokspecialistaként érkezett meg a vb-be, ahol az idei szezonig nem szerette a forróbb nagydíjakat sem. 2017-ben 3 nagydíjat nyert, amelyek közül kettőt észak-európai homokos pályákon rendeztek meg. Idén viszont Prado megváltozott. A nyár kezdete óta szinte folyamatosan győz. Eddig 6 nyári nagydíj volt, amelyből négyet Prado nyert meg. Ráadásul a legutóbbi 5 nagydíjon nyert négyszer a gyári KTM-es. Most vasárnap a Cseh Nagydíjon volt a legjobb. 2017-ben még az 5. helyen végzett Loketben. A spanyol tini számára pedig más miatt is emlékezetes a Cseh GP. A karriere alatt először vezetheti a vb összetettjét. A spanyol motokrosszban Carlos Campano mellett ő a második spanyol, aki vezet a vb-n. Az egyetlen spanyol motokrossz világbajnok Campano 2010-ben vezetett az MX3-ban.
Prado emellett a motokrossz vb történetében az 59. versenyző, akinek legalább 10 nagydíjgyőzelme van, míg a 2004 óta létező MX2-ben ő a 8. krosszos, akinek legalább 10 nagydíjgyőzelme van. Az MX2-ben eddig 43 krosszos aratott nagydíjgyőzelmet.

Akik legalább 10 nagydíjgyőzelmet szereztek az MX2-ben
Jeffrey Herlings 61 nagydíjgyőzelem
Antonio Cairoli 24
Tyla Rattray 15
Tommy Searle 14
Marvin Musquin 14
Ken Roczen 12
Pauls Jonass 11
Jorge Prado 10