«

»

Sze 20

A 8. holland vb-arany

Herlings révén a hollandoknak már több vb-címük van, mint az amerikaiaknak és a németeknek. (Hegyi András)

Jeffrey Herlings a holland motokrossz legnagyobb alakja. Nem lehet vita. Herlings idén már a 4. vb-elsőségét szerezte meg, azaz ugyanannyi vb-aranya van, mint a három másik holland világbajnoknak, Dave Strijbosnak, Pedro Tragternek és John van den Berknek összesen. Herlingsnek köszönhetően pedig Hollandia egyre inkább nagyhatalommá is válik a motokrossz világbajnokságon. Neki köszönhetően a vb-címek tekintetében a hollandok már az 5. helyen állnak. Idén megelőzték a 7-7 vb-arannyal rendelkező németeket és amerikaiakat, míg utolérték a szintén 8 vb-elsőséggel büszkélkedő briteket.

Az 1957 óta létező motokrossz vb-n eddig 18 ország krosszosai voltak képesek vb-aranyra. Ez a 18 ország Új-Zéland, Spanyolország, Svájc, Szlovénia, Lettország, a volt Szovjetunió, Svédország, Belgium, Nagy-Britannia, Németország (beleértve az egykori Kelet-Németországgal), az Egyesült Államok, Finnország, Japán, Ausztria, Olaszország, Franciaország, Hollandia és Dél-Afrika. A négy legsikeresebb ország Belgium (52 vb-cím), Olaszország (22), Franciaország (21) és Svédország (16). Utánuk következik Nagy-Britannia és Herlingsnek köszönhetően immár Hollandia is.

A 2018-as idényt figyelembe véve pedig könnyen elképzelhető, hogy Herlings révén Hollandia még sikeresebb lesz, azaz még inkább a motokrossz nagyhatalmává válnak.