«

»

Sze 28

Jonasst megműtötték, Prado a világbajnok

Szerdán térdműtéten esett át a tavalyi MX2-es világbajnok, amiért a spanyol Jorge Prado az MX2 új világbajnoka. (Hegyi András)

Pauls Jonass nem tudta megvédeni a címét. Még a szeptember eleji Török Nagydíjon szenvedett térdsérülést. Hollandiában még versenyzett, azonban a szezonzárót már nem vállalta most hétvégén. Ez a döntés, ez a műtét pedig azt jelenti, hogy Jorge Prado a szezonzáró eredményétől függetlenül immár világbajnok lett matematikailag is az MX2-ben. Jorge Prado minden idők 2. legfiatalabb motokrossz világbajnoka lett.

Prado több rekordot is átírt idén. Ő lett a kiskategória első spanyol világbajnoka. Carlos Campano mellett ő lett az 1957 óta létező motokrossz világbajnokság 2. spanyol világbajnoka – Campano 2010-ben az MX3-ban lett világelső. Prado a 3. krosszos, aki 18 éves kora előtt lett világbajnok. Idén megelőzte a francia Sebastien Tortellit. A kétszeres világbajnok Tortelli 1996-ban 17 évesen, 10 hónaposan és 25 naposan lett 125-ös világbajnok. Míg Prado hivatalosan 17 évesen, 8 hónaposan és 25 naposan szerezte meg az első vb-címét. Pradonál csak a német Ken Roczen lett fiatalabban világbajnok. A 3-szoros amerikai bajnok Roczen 2011-ben 17 évesen, 4 hónaposan és 6 naposan lett MX2-es világbajnok. Egy valamiben viszont Prado megelőzte Roczent. A német a 3. teljes idényében lett világbajnok, míg Prado tavaly óta állandó tagja a vb-nek.

Spanyolországban egyébként Prado új becenevet kapott, ő a motokrossz Marc Marqueze. Prado egyik példaképe a MotoGP szupersztárja, akire nagyon hasonlít. Marquezhez hasonlóan Prado is 17 évesen lett először világbajnok. Marquez 2010-ben 17 évesen, 8 hónaposan és 24 évesen lett először világbajnok, azaz Prado csak egy nappal később jutott a csúcsra. A nagy kérdés most az, hogy Prado a jövőben is hasonlítani fog-e Marquezre, aki idén 25 évesen már a 7. vb-címére készül?