«

»

okt 06

Hegyi András: A 72. Nemzetek Krossza tényei

Negyedszerre az Egyesült Államokban
Az 1947 óta létező Nemzetek Krosszát, a motokrossz csapat világbajnokságot 4. alkalommal rendezik meg idén az Amerikai Egyesült Államokban. 1987-ben Unadilla, 2007-ben Budds Creek, 2010-ben Lakewood fogadta a legfontosabb motokrossz eseményt, míg idén a Michigan-állambeli Redbud a helyszín. RedBud az egyik legpatinásabb amerikai motokrossz pálya. A 70-es években Trans-AMA versenyeket rendeztek itt, az amerikai motokrossz bajnokság először 1974-ben járt a pályán, amely 1976 óta állandó helyszíne a Nationalnek. Eddig mindegyik olyan Nemzetek Krosszán, amelyet az Egyesült Államokban rendeztek, hazai, azaz amerikai győzelem született. Az amerikaiak idén különösen örülnének annak, ha a hagyományok folytatódnának, hiszen 2011 óta nyeretlenek.

30 résztvevő ország
2010-hez hasonlóan idén is 30 ország válogatottja nevezett be az Egyesült Államokban megrendezett Nemzetek Krosszára. Sajnos 1987, 2007 és 2010 után a magyar válogatott idén sem utazott el Amerikába. Ott van viszont, ábécé sorrendben, Argentína, Ausztrália, Ausztria, Belgium, Brazília, Csehország, Dél-Afrika, az Egyesült Államok, Észtország, Franciaország, a Fülöp-szigetek, Guatemala, Hollandia, Írország, Izrael, Izland, Japán, Kanada, Mexikó, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország, Portugália, Puerto Rico, Spanyolország, Svájc, Svédország, Új-Zéland, Ukrajna és Venezuela válogatottja.

Világbajnokok
A 90 krosszos között összesen 6 világbajnok található. RedBudban ott van a 9-szeres világbajnok olasz Antonio Cairoli, a 4-szeres világbajnok holland Jeffrey Herlings, valamint az idei MX2-es világbajnok spanyol Jorge Prado, a 2010-es MX3-as világelső spanyol Carlos Campano, a 2011-es MX2-es világelső német Ken Roczen és a 2014-es MX2-es világelső francia Jordi Tixier.

Amerikai bajnokok
A mezőnyben 6 amerikai bajnok is motorozik, akik nagyon jól ismerik RedBudot. Az amerikai válogatottban Eli Tomac 4-szeres, Aaron Plessinger és Justin Barcia 2-szeres amerikai bajnok. A német válogatottban Ken Roczen 3 amerikai bajnoki címmel rendelkezik. Míg Puerto Rico válogatottjában Kevin Windham és Travis Pastrana is 2-2 amerikai bajnoki címmel büszkélkedhet.

Akik már nyertek a Nemzetek Krosszán
A mezőnyben 8 olyan krosszos van, akiknek már sikerült győzni a csapat vb-n. Gautier Paulin részese volt a francia válogatott mind a négy sikerének. Dylan Ferrandis 2014-ben nyert a francia csapattal. Clement Desalle és Jeremy Van Horebeek tagja volt annak a belga válogatottnak, amely 2013-ban diadalmaskodott. Ken Roczen és Max Nagl 2012-ben történelmi sikert jegyzett a német válogatottal. Kevin Windham 2005-ben, míg Travis Pastrana 2000-ben nyert az amerikai válogatott tagjaként.

Nagy hiányzók
A motokrossz jelenlegi sztárjai közül többen nincsenek ott RedBudban. A kétszeres világbajnok szlovén Tim Gajser a korrekciós állkapocsműtéte miatt úgy döntött, hogy kihagyja a csapat vb-t. Gajser nélkül pedig Szlovénia nem is nevezett be. A tavalyi MX2-es világbajnok Pauls Jonass sincs kinn. Az idei MX2-es vb-második egyfelől sérült, másrészről a lett válogatott sem nevezett be. A 2015-ös MXGP világbajnok Romain Febvre sérülés miatt hiányzik a csapat vb-ről. Míg a jelenlegi első számú francia krosszos, az Amerikában versenyző kétszeres világbajnok és egyszeres amerikai bajnok Marvin Musquin különböző nézeteltérések miatt maradt ki a francia válogatottból. A legsikeresebb ausztrál krosszos Chad Reed is szeretett volna ott lenni a Nemzetek Krosszán, azonban nem válogatták be az ausztrál keretbe. Reed más válogatottban is gondolkozott, de nem sikerült a terve.