«

»

okt 09

Francia ötös

Idén is meglepetést okozott a francia válogatott a Nemzetek Krosszán. Idén is esélytelenek voltak a gallok, mégis megnyerték a csapat világbajnokságot. Immár zsinórban 5. alkalommal. (Hegyi András)

A nehézségek dacára is
Nem a legerősebb összeállításban vett részt a francia válogatott a 72. Nemzetek Krosszán. A jelenlegi első számú francia sztár, Marvin Musquin hiányzott a csapatból. Előbb őt nem hívták be, majd ő mondta le a válogatottságot. A 2015-ös MXGP világbajnok Romain Febvre négy év után hiányzott először a francia csapatból. Febvre megsérült. Az Egyesült Államokba Gautier Paulin, Dylan Ferrandis és Jordi Tixier utazott el. Paulin csak az 5. helyen végzett az MXGP összetettjében. Tixier csak a 28. helyen zárt az MXGP-ben, ráadásul idén ő alig versenyzett. Egyedül az Amerikában versenyző Ferrandisnak volt a francia csapatból sikeres idénye. Azaz nagyon sokan úgy vélték, véget ér a franciák győzelmi sorozata a csapat vb-n. Ahol szintén volt gondjuk a galloknak. Ferrandisnak volt egy bukása. Míg Tixier az egyik futamában kiállni kényszerült műszaki gondok miatt. Mégis ismét a franciák lettek a legjobbak. Paulin szokásához híven felpörgött a csapat vb-n és a franciák vezére volt. Ferrandis kiegyensúlyozott volt. Míg Tixier, a blokk csere után, egy futamban hozta a kötelezőt. A franciák 2001, 2014, 2015, 2016 és 2017 után 2018-ban is megnyerték a Nemzetek Krosszát.

Zsinórban 5 győzelem
A Nemzetek Krosszán a franciák az aranykorszakukat élik. A brit és az amerikai válogatott mellett a francia csapat a 3. válogatott, amely zsinórban legalább 5 győzelemre volt képes. A britek 1963 és 1967 között diadalmaskodtak egymás után 5 alkalommal. Míg az amerikaiaknak volt egy 13-as és egy 7-es győzelmi sorozata. A Team USA 1981 és 1993 között zsinórban 13 éven át volt verhetetlen, majd 2005 és 2011 között 7-szer emelhették a magasba a Peter Chamberlain trófeát.

Tixier a 11. francia győztes
A 6. francia győzelem született meg idén a Nemzetek Krosszán. Gautier Paulin idén már az 5. győzelmét ünnepelhette a csapat vb-n. Míg Dylan Ferrandis 2014 után a 2. sikerének örülhetett. A 2014-es MX2-es világbajnok Jordi Tixier ellenben első ízben győzött a Nemzetek Krosszán. Paulin, Ferrandis, Christophe Charlier, Romain Febvre, Marvin Musquin, Steven Frossard, Benoit Paturel, Yves Demaria, Luigi Seguy és David Vuillemin mellett Tixier a 11. francia, aki nyert a Nemzetek Krosszán.
Pedig Tixier-nek nagyon nehéz szezonja volt. Idén alig versenyzett. A 20 fordulós MXGP vb-n csak 3 nagydíjon vett részt. Az első 13 nagydíjon sérülés miatt nem indulhatott. Majd szakított a BOS GP csapattal, amiért újabb 4 nagydíjat volt kénytelen kihagyni. A szezonzárón tért vissza ismét, miután átigazolt egy másik francia csapathoz, a VHR KTM-hez. Azaz a Nemzetek Krossza előtt csak egyetlen egy versenye volt az új alakulatával. Ennek ellenére mégis sikerült a nagy álma Tixier-nek. A kudarcokkal teli MXGP szezon után a Nemzetek Krosszán egy csapásra győzni tudott.

Az első külföldi győztes
A francia válogatott történelmi sikert jegyzett. Az amerikai válogatott hazai pályán eddig mindig nyert. 1987-ben, 2007-ben és 2010-ben a Team USA mindig diadalmaskodni tudott hazai közönség előtt. Idén viszont először a Team USA vereséget szenvedett a Nemzetek Krosszán hazai környezetben. A francia válogatott 1987-ben az 5., 2007-ben a 2., 2010-ben a 7. helyen végzett az Egyesült Államokban megrendezett csapat vb-n. Idén viszont győzni tudtak amerikai földön. A francia válogatott és a francia motokrossz presztízse ismét nagyon megnőtt.